18 februari 2014

PvdA Fryslân: ‘onderzoek effect windmolens op toerisme SWF’

De PvdA in Fryslân is voorstander van een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van windmolens op toerisme en recreatie. Tijdens de vergadering van Provinciale Staten werd een motie met die strekking daarom ook gesteund. Tjerk Voigt, woordvoerder ruimte: “We begrijpen dat inwoners zich zorgen maken”.

Liever windmolens dan kernenergie of schaliegas
De PvdA Statenfractie heeft een hoge ambitie op het gebied van duurzame energie. “We willen niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld olie en gas”, aldus woordvoerder Tjerk Voigt. We kiezen dan voor windmolens in plaats van kernenergie of schaliegas. Ook innovatieve vormen als blue energie moeten in de transitie worden meegenomen en daarnaast moet er in 2020 20% energiebesparing zijn.

Cijfers andere gebieden meenemen
De PvdA vindt dat het onderzoek niet alleen moet gaan over de effecten en verwachtingen vooraf, maar dat vooral ook ervaringen bij de windparken die al gerealiseerd zijn moeten worden meegenomen. Er val dan te denken aan bijvoorbeeld hotelbezoek, boekingen en andere cijfers uit toeristische gebieden waar windmolens geplaatst zijn. “Voordat wij als Staten een besluit nemen over wind op land en het IJsselmeer moeten die resultaten er liggen”.

Onderzoek samen met gemeente Súdwest
De PvdA-fractie neemt de zorgen uit regio en de toeristische sector uitermate serieus. In de provincie Fryslân, maar zeker ook in de Zuidwesthoek, werken veel mensen in de toeristische sector. “In het onderzoek moet de provincie daarom samen optrekken met de gemeente Sudwest Fryslân”, aldus woordvoerder Tjerk Voigt.