7 maart 2014

PvdA Fryslân: meer aandacht, minder beleid voor visserij

De visserijsector in Fryslân verdient wel meer aandacht, maar daarom hoeft er niet direct nieuw beleid voor te komen. Tijdens de vergadering van Provinciale Staten was dat de belangrijkste conclusie van de PvdA in Fryslân.

Er moet wel beter in beeld gebracht worden hoe belangrijk de visserijsector in Fryslân nou precies is. In bestaande beleidsnota’s moet de visserijsector daarom vaker terugkomen en er in die gevallen bovendien beter in betrokken worden. Samen met het CDA en de FNP werd er door de PvdA een motie ingediend om dat mogelijk te maken.

In 2004 werd er door Provinciale Staten ook al eens besloten om geen visserijbeleid meer uit te voeren. Sinds die tijd is er wel van alles op het gebied van de visserij gebeurd, maar de rol van de Provincie is daarin niet veranderd. De provincie heeft op het gebied van de visserij een aantal wettelijke taken in het kader van de Natuurbeschermingswet. In het PvdA Waddenpuntenplan pleit de PvdA daarnaast voor geïntegreerde en kleinschalige vormen van visserij. Voor die beide zaken is het echter niet nodig om nieuw beleid te schrijven.