29 november 2013

PvdA Fryslan duikt in Fryske innovatie

Vrijdag 29 november stond voor de PvdA Statenfractie de gehele dag in het teken van een fractiedag, met dit keer innovatie als thema. Na een ontbijt samen met een deel van het gewestelijk bestuur bij Kwartier Noord in Katlijk, werden de plannen voor de komende tijd besproken. Vervolgens werd een bezoek gebracht aan Leeuwarden. Bij Stenden werd een werklunch met Leendert Klaassen (Stenden) en Willem Smink (NHL) over het Innovatie Pact Fryslân.

Na de lunch bracht de bus de PvdA-fractie naar Bolsward. Bij Rentex Floron liet Tom Mulder de fractie eerst het bedrijf zien. Rentex Floron is het grootste zelfstandige wasserijbedrijf van Nederland en is gespecialiseerd in het verwerken van textiel uit de gezondheidszorg. Het bedrijf heeft zelfstandig diverse innovaties gedaan en zet ook in de toekomst in op innovatie. Een voorbeeld van innovatie achter de schermen dat zich duidelijk terug verdient, is de waterbehandelingsinstallatie in één van de bedrijfshallen. Deze is geplaatst door Vitens Fryslân. Door het gebruik van de installatie wordt afvalwater gezuiverd tot opnieuw te gebruiken proceswater. Op jaarbasis wordt 165 duizend kuub water behandeld.

Na het bedrijfsbezoek in Bolsward, keerde de bus weer terug richting Katlijk. De Statenleden werden daar aan het werk gezet in de keuken om het diner te bereiden. Al met al een zeer geslaagde fractiedag!