5 maart 2014

PvdA fractie bezoekt windmolenpark voor de kust

We wilden graag met eigen ogen aanschouwen wat het betekent: een windmolenpark voor de kust. De PvdA Statenfractie is woensdag 5 maart op bezoek geweest bij het windmolenpark voor de kust van Egmond.

Vanuit de haven van IJmuiden voeren we naar een plek op 6 kilometer afstand van het windmolenpark. Dit is de afstand van het geplande windmolenpark in het IJsselmeer tot de kust van Makkum. Zo kregen we een goede indruk van wat je ziet als je op het Makkummer strand staat.

We vertrokken in de mist vanuit Leeuwarden. Gelukkig was die bij aankomst in IJmuiden optrokken en was het kraakhelder. Het was een mooie bootreis. Met de zon achter ons en de kop in de wind tuften we zo naar het windmolenpark in zee. Kopje koffie erbij en genieten. Aangekomen op de plek stopte de motor en konden we met eigen ogen aanschouwen hoe de windturbines op een afstand van zes kilometer ogen. Daar hoeven we niet omheen te draaien: die zie je. Meer dan een foto weergeeft, is duidelijk dat er windturbines voor je neus staan. De vraag is: welke afwegingen maak je als je voor een schone manier van energieopwekking hebt gekozen, en hoe weeg je dan het zicht op molens.

De Statenleden vuurden allerlei vragen af op de initiatiefnemer van het windpark in het IJsselmeer. Welk aantal kan er in windpark Fryslân komen. Hoe hoog worden die molens dan? Welke kleur krijgen ze. Welke afstand, kun je er boven in? Kun je erdoor heen varen? Waar antwoord kon worden gegeven werd op geantwoord. Na de terugreis kregen we nog een inhoudelijk uitleg in het provinciehuis. Daar ging men in op de vraag waarom voor deze plek is gekozen. Veel aspecten kwamen aan de orde. Zo is uitvoerig onderzocht wat de trekroute van vogels is, waar schepen varen, waar zo weinig mogelijk ecologische schade toegebracht wordt etcetera. Er werd ook uitgebreid ingegaan op de mogelijkheid van “meedoen” door windmoleneigenaren, gemeente, dorpsbelangen en aanwonenden. Hoe geef je de inwoners de kans te participeren. Al met al een leerzame dag, met een heleboel vragen en antwoorden waarmee we aan de slag kunnen.

De PvdA Statenfractie heeft een hoge ambitie op het gebied van duurzame energie. “We willen niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, bijvoorbeeld olie en gas”, aldus woordvoerder Tjerk Voigt. We kiezen dan voor windmolens in plaats van kernenergie of schaliegas. Ook innovatieve vormen als blue energie moeten in de transitie worden meegenomen en daarnaast moet er in 2020 20% energiebesparing zijn. De PvdA-fractie neemt de zorgen uit regio en de toeristische sector uitermate serieus. In de provincie Fryslân, maar zeker ook in de Zuidwesthoek, werken veel mensen in de toeristische sector. De PvdA in Fryslân is daarom ook voorstander van een onafhankelijk onderzoek naar de effecten van windmolens op toerisme en recreatie. Dat onderzoek wordt op dit moment uitgevoerd.