PvdA en FNP willen een oplossing voor geluidsoverlast door defensieradar

26 januari 2021

De nieuwe SMART-L radar van Defensie zorgt voor overlast bij de inwoners van Wier. Deze nieuwe radarinstallatie maakt veel meer geluid dan zijn voorganger. ’s Nachts wordt de radar nu uitgeschakeld, maar dat is geen structurele oplossing voor de overlast. “Door gesprekken met bewoners maken wij ons zorgen over het gebrek aan communicatie voorafgaand aan de vervanging en de overlast die de nieuwe radar veroorzaakt”, vertellen Statenleden Erik de Groot (PvdA) en Sijbe Knol (FNP). Inwoners van Wier hebben niet alleen last van het geluid, maar geven ook aan dat hun wifisignaal is verzwakt en dat ze vaker last hebben van elektriciteitsstoringen. “De bewoners maken zich zorgen over de gevolgen van het laagfrequente geluid op hun gezondheid. Het tast hun woongenot aan. Er moet snel een oplossing komen”, reageren de Statenleden. Ze stellen daarom schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten. De PvdA en FNP willen weten of er een technische oplossing is om het geluidsniveau te verlagen.

Minder vogels

Mensen in Wier zien de laatste tijd veel minder vogels in de omgeving van de radar en hebben een sterk vermoeden dat dat komt door het hardere geluid. De PvdA en FNP willen daarom weten of er onderzoek is gedaan naar de milieueffecten van de nieuwe installatie en of de radar binnen de bestaande omgevingsvergunning past.

Gebrekkige communicatie

De Groot en Knol vragen zich ook af waarom er niet met de bewoners is gecommuniceerd over de vervanging van de radarinstallatie. “Pas na vragen en klachten van bewoners is er een voorlichtingsbijeenkomst van Defensie geweest. Wij willen weten waarom er vooraf geen overleg is geweest met de bewoners, die nu met veel problemen zitten”, reageren de Statenleden. Ze vragen aan de gedeputeerde om de klachten van de bewoners onder de aandacht brengen bij de Staatssecretaris van Defensie, met de oproep om snel met een structurele oplossing te komen.