25 augustus 2013

PvdA dolblij met Culturele Hoofdstad Leeuwarden

De PvdA Statenfractie in Fryslân is dolblij met het nieuws dat Leeuwarden winnaar geworden is in de strijd om Kulturele Haadstêd 2018. Vrijdagmiddag werd het nieuws live bekend gemaakt. Leeuwarden liet Maastricht en Eindhoven achter zich. De impact van Culturele Hoofdstad van Europa wordt wel vergeleken met die van het ‘binnenhalen’ van een WK of Olympische Spelen. Een stad wordt niet gekozen om wat ze al is, maar om wat ze van plan is te gaan doen. De economische, sociale en culturele ontwikkeling die hierbij wordt ingezet, klinkt nog jaren door. Statenlid Ingrid Wagenaar, woordvoerder Fryske Taal en Kultuer : ”Hjir hopest op, hjir dreamst fan. En at it dan útkomt dan fiel je je sa grutsk op Ljouwert, op Fryslân op al dy minsken dy’t harren sa ynsetten hawwe. En no moatte wy it wiermeitsje en sjen litte dat we de titel wurdich binne! “. 

Elk jaar worden twee landen aangewezen die de culturele hoofdstad van Europa mogen leveren. De jury bestaat uit zes Nederlanders en zeven internationale experts en de wedstrijd bestaat uit twee rondes. Leeuwarden en Fryslân trekken al twee jaar samen op om Kulturele Haadstêd 2018 mogelijk te maken. De kandidaatstelling voor Culturele Hoofdstad is goed besteed geld, zo blijkt uit onderzoek naar de economische effecten. Het meedingen naar de titel is niet alleen een culturele en sociale impuls, maar verdient zichzelf ook dubbel en dwars terug. Ook PvdA-gedeputeerde Jannewietske de Vries is dolblij met het besluit: “”Wy hawwe in dream wiermakke: Ljouwert en Fryslân as iepen mienskip yn Europa! Grut kompliment oan elkenien dy’t dêr mei hert en siel oan wurke hat. Skouder oan skouder.”

Het idee om Fryslân voor te dragen als Kulturele Haadstêd kwam uit het project ‘Fryske Fiersichten’. Voordat project kon iedereen ideeën aandragen over de toekomst van Fryslân. De kandidaatstelling van Leeuwarden zorgde in de aanloop al voor tal van nieuwe initiatieven en meer samenwerking in de regio. Wat de PvdA betreft komt half Europa straks naar Fryslân zodat we ze met trots kunnen tonen waarom onze provincie met Leeuwarden als bruisende hoofdstad, het verdient een jaar lang culturele hoofdstad van Europa te zijn.