PvdA benadrukt belang nulmeting bij nieuwe gaswinning

Door Provinciale Staten op 19 maart 2024

Goed nieuws voor Fryslân: De Tweede Kamer heeft besloten dat er geen nieuwe gas- en zoutwinning in de Waddenzee wordt toegestaan. En dat een week na het besluit van de minister om geen vergunning af te geven voor gasboringen in Ternaard. Toch zijn er nog plekken in Fryslân waar in de toekomst naar gas wordt geboord, of waar aanvragen lopen voor vergunningen. Statenlid Daan Olivier wil dat de provincie zich bij nieuwe gaswinning sterk maakt voor een representatieve nulmeting en voor laagdrempelige registratie van schade. Hij vraagt aan Gedeputeerde Staten om zich daarvoor in te zetten.

Nulmeting bij gaswinning

Bij een nulmeting wordt een bouwkundige opname gedaan bij een representatieve selectie van woningen in de buurt van het winningsgebied voordat daar gas gewonnen wordt. Bij schade aan woningen kan dan makkelijker worden vastgesteld of deze door gaswinning is veroorzaakt. Dat zorgt voor zekerheid en duidelijkheid bij de inwoners.

Inzet provincie

In december berichtte de Leeuwarder Courant dat olie- en gaswinningsbedrijf Vermillion de nulmeting bij gaswinning in Oppenhuizen wilde laten vallen. Na protest werd deze toch uitgevoerd. Olivier wil dat de provincie zich inzet om te zorgen dat bedrijven als Vermillion altijd een nulmeting uitvoeren voordat zij gas winnen, mocht de mienskip daarom vragen. “Binnen de samenleving neemt het bewustzijn over de risico’s van gaswinning en de gevolgen van schade toe. De PvdA Fryslân is tegen gaswinning in onze provincie. Maar als de minister toch een vergunning verleent, verdienen inwoners de zekerheid dat ze bij schade gecompenseerd worden. Daarvoor is een representatieve nulmeting belangrijk.’