Door Provinciale Staten op 24 mei 2016

‘Provincie moet trotser zijn op haven Harlingen’

Typerend voor Harlingen is de rauwe en directe mentaliteit en het feit dat het er altijd druk is. Dat zeiden burgemeester Roel Sluiter en wethouders Hein Kuiken en Maria le Roy vrijdag tijdens het bezoek van de PvdA aan de Friese havenstad. Een wandeling door het havengebied liet zien dat Harlingen ‘drijft’ op het toerisme en de vele havenactiviteiten. De bruine vloot lag voor anker, toeristen liepen af en aan en de vissersschepen en veerboten voeren de havenmond in en uit.

Weinig last van krimp
“Wij zijn geen Rotterdam of Vlissingen”, sprak wethouder Le Roy. “Maar het helpt dat we aan werelderfgoed liggen en dat we een monumentenstad zijn.” Daarnaast is het volgens haar een voordeel dat Harlingen een compacte stad is met weinig buitengebied. Van het fenomeen krimp heeft de gemeente weinig last. Wat volgens burgemeester Sluiter niet wil zeggen dat er van problemen geen sprake is. “Harlingen is écht een stad. Er gebeurt hier van alles, van verslaafden tot de bekende problemen met de REC.” Le Roy benadrukte dat de focus op de haven en het toerisme ook zijn beperkingen met zich meebrengt. Ze zei dat de rol van Harlingen in het netwerk van havens in Nederland op het provinciehuis meer aandacht verdient. “De provincie moet trotser zijn op de haven van Harlingen en alle andere havens.”

Zichtbaar sociaal beleid
Op werf waar de reconstructie van het expeditieschip Willem Barentsz plaatsvindt, zei wethouder Kuiken dat de overdacht van het sociaal beleid de gemeente “prima” bevalt. “We werken met een stadsteam en een jeugdteam omdat we extra willen investeren in de jeugd.” Op dit moment werkt Harlingen aan het verbeteren van de continuïteit en de effectiviteit van de zorg. Kuiken benadrukte dat ‘beter’ en ‘goedkoper’ hierbij hand en hand kunnen gaan. “Kleine problemen proberen we kleinschalig aam te pakken.” De gemeente is daarnaast aanwezig op scholen en in wijken om specifiek aandacht te besteden aan preventie. “Als we van deze decentralisatie een succes willen maken moet we zichtbaar zijn”, concludeerde de wethouder.