“Maatschappelijk betrokken zijn spreekt mij aan!”

Door Provinciale Staten op 13 maart 2020

Jan Walrecht is sinds 21 januari Statenlid namens de PvdA. Student mediaredactiemedewerker Lissa van Ruler is voor ons met Jan gaan zitten om het met hem te hebben over de Staten, zijn idealen en zijn verleden.

Fryslân   

Jan Walrecht heeft in veel dorpen en steden gewoond, hij heeft zijn eerste stapjes gezet in het dorpje Stedum en is hij zijn middelbare school gestart in Uithuizen en geëindigd in Vlaardingen. Toen hij werk in Drachten vond, twijfelde hij geen seconde en verhuisde hij naar Fryslân. Hij woont hier inmiddels al dertig jaar, maar zelf zegt hij daar het volgende over; “Ik noem mezelf geen Fries, dat zou weinig respect tonen naar de Friezen. Ik noem mezelf liever een noorderling.” Jan vindt het erg belangrijk dat hij de Friese taal kan verstaan en lezen kan hij het ook, “Als ik Friese stukken krijg, heb ik daar weinig moeite mee.”

Dorpsbelang en seniorenvereniging               

Naast zijn functie als Statenlid, is Jan ook voorzitter van het dorpsbelang van Oudehaske. Ik vroeg hem waarom dat belangrijk voor hem is. “Het is leuk, je bent steeds met mensen in contact. Als je ergens lopend naar toe gaat of op de fiets, kunnen mensen je onderweg aanspreken.” Tijdens ons gesprek merk ik dat Jan veel waarde hecht aan de meningen en ideeën van mensen. Dit zie je ook terug in zijn functie als actief bestuurslid bij de seniorenvereniging OSIF.  Vanuit het OSIF behartigd hij de belangen van senioren naar Zorgbelang, het FSP, de Friesland en de provincie.

Politieke interesse       

“In zekere zin was ik al vroeg betrokken bij de politiek, maar het actieve begon later.” Bij Jan thuis werd er altijd al over politiek gesproken, zijn vader is een tijdje lid geweest van de PvdA en zijn opa was wat linkser. Het waren vooral de gesprekken over de politiek die tussen de volwassenen gaande waren waar hij als jongere bij zat. Rond zijn twintigste begon Walrecht zich er meer in te verdiepen. Hij zag als jongere dat er veel ruimte voor verbetering was. “Mijn vader hielp als leraar leerlingen die extra begeleiding nodig hadden, maar waar ouders geen geld voor hadden.” Dit moest volgens hem anders kunnen en daarom werd Jan lid van de PvdA, waar hij inmiddels 35 jaar lid van is.

Studie 

Jan Walrecht heeft economie gestudeerd, maar tijdens ons gesprek kom ik erachter dat hij eigenlijk een hele andere droom had op jonge leeftijd. “Als ik eerlijk moet zijn had ik eigenlijk arts willen worden.” Waarom hij uiteindelijk niet geneeskunde is gaan studeren? Zijn ouders zagen dit niet zitten. “Economie lag me toen ook omdat ik wel redelijk goed kon boekhouden, ook wiskunde lag me wel en economie had toch nog wat maatschappelijks.”

“Ik heb er achteraf geen spijt van, ik voel me plezierig als econoom.” Omdat de interesse in politiek er al lag heeft hij er bewust voor gekozen om bij de overheid te gaan werken. Het was vroeger een hele eer als je bij de overheid mocht werken en benoemd werd door Hare Majesteit. “Het was voor mij echt een eer om als eerste van de familie bij de Rijksoverheid te werken.” Door deze functie kwam hij als ondersteuning van bewindslieden ook in de Tweede Kamer om vragen te beantwoorden. “Dit riep bij mij op: Ik heb ook zin om deel te nemen.”

Functies   

De mooiste functie die Jan Walrecht tijdens zijn carrière had was coördinator bij het Ministerie van Volkshuisvesting. Hij was de coördinator van het huur en subsidiebeleid. “Het waren maatschappelijk betrokken onderwerpen.” Daarna heeft hij de keuze gemaakt om hoofd en adviseur van financiën te worden bij een gemeente en daarna bij Rijkswaterstaat. Nadat hij deze keuze gemaakt had miste hij het sociale aspect. Gelukkig mocht hij de laatste jaren bezig zijn met maatschappelijke zaken.

Gemeente en provinciaal bestuur   

Jan Walrecht is wethouder geweest van de gemeente Skarsterlân en ik vraag hem wat het verschil is tussen een gemeente en provinciaal bestuur. “Het wethouderschap bij de gemeente staat dicht bij de mensen, je had daar heel veel contact. Zo heb ik bijvoorbeeld in mijn wethouderschap veel contact gehad met het onderwijs. Je was overal.” Hoewel het contact met verenigingen in het provinciale bestuur wat minder is ziet hij in beide functies het contact met burgers als een belangrijk zaak. Dus echt verschillen? Gemeentelijk heb je misschien meer contact, maar volgens Walrecht kan dit bij de provincie ook.

Van commissielid naar Statenlid    

In de afgelopen maanden is er voor Jan veel gebeurd. Hij was namelijk eerst commissielid binnen de fractie en nu sinds januari Statenlid. Ik vroeg hem wat de verschillen zijn en hoe hij de verandering ervaart. “Verschillen worden door mij wel gevoeld, maar die zal iedereen waarschijnlijk anders ervaren. Bij mij was het zo dat ik als commissielid het gevoel had op de reservebank te zitten.” Hij vertelt me dat je als commissielid alles formeel mag en dat je overal bij mag zijn, maar als het er op aan komt heb je geen stem. Nu Jan niet meer op die ‘reservebank’ zit geeft dat hem een prettig en blij gevoel met zijn nieuwe functie.

Waar staat u voor?     

Jan Walrecht heeft op de website onder het kopje ‘wie is wie’ heel duidelijk verteld waar hij voor staat. Zo wil hij ervoor zorgen dat mensen kunnen blijven wonen en leven waar ze gewend zijn en dat het leven mooi kan blijven. Aan de hand van deze informatie ben ik benieuwd, wat wil Jan nog meer bereiken? “Ik denk dat als de Staten en de organisatie beter in staat zijn om te communiceren met vertegenwoordigers van inwoners we al een heel stuk verder zijn. Ik heb het dan bijvoorbeeld over de patiëntenverenigingen, dorpsbelangen en Seniorenverenigingen. Ik merk dat met communicatie daar veel op te winnen valt.” Jan hoopt dat hij daar zijn bijdrage aan kan leveren en iemand kan zijn die de handschoen oppakt.