Friese cultuursector in onzekerheid door onduidelijkheid provincie

Door In het nieuws op 29 november 2017

Instellingen en partijen roeren zich over een politieke ‘heroriëntatie’ op de culturele sector. Provinciale oppositiepartijen als PvdA, D66 en GrienLinks zijn slecht te spreken. Het Fries Museum en Keunstwurk plaatsen kritische noten. Het basisinfrastructuur-document (BIS) waarover de instellingen zich kunnen laten horen, voldoet niet aan de eisen die de staten er aan hebben gesteld, vinden Tjerk Voigt (PvdA), Margreet Mulder (D66) en Retze van der Honing (GrienLinks).

Onzekerheid

,,Het stuk is hartstikke onduidelijk”, stelt Voigt. Instellingen verkeren daardoor in onzekerheid, ook omdat de totale subsidiestroom na 2020 flink kan slinken. Voigt vindt dat perspectief onwenselijk met het feestjaar 2018 op komst. Hij geeft aan dat de sectoren HaFaBra (harmonie, fanfare en brassband, red.) en iepenloftspul kans moeten maken op een plaats in de BIS.

Hoorzitting

Op 7 december houden provinciale staten een hoorzitting. Hoofdonderwerp is de vraag welke culturele instellingen thuishoren in de zogeheten basisinfrastructuur. Wie daar in zit, is verzekerd van een jaarlijkse subsidie van de provincie. De politiek hoopt op een zo groot mogelijk opkomst.

Fragmenten uit het artikel van de Leeuwarder Courant: ‘Museum dreigt half jaar te sluiten’ (Atze Jan de Vries, 29 november 2017)