Begroting 2018: successen PvdA op een rij

Door Provinciale Staten op 10 november 2017

De PvdA kijkt tevreden terug op de behandeling van de begroting 2018 in Provinciale Staten. Fractievoorzitter Remco van Maurik diende met succes diverse voorstellen in om concrete ambities neer te zetten voor de provincie Fryslân. Hij zei dat collegepartijen en oppositie elkaar moeten „helpen” om heldere opgaven te formuleren.“Nu buitelen programmalijnen en thema’s nog te veel door elkaar.” Voor de volgende voorstellen wist de PvdA een ruime meerderheid te behalen.

Kansen regeerakkoord

Het landelijk regeerakkoord biedt kansen en uitdagingen voor Fryslân. Van Maurik verwacht dat het provinciebestuur zich „keihard inzet” om die kansen optimaal te benutten. Zo verwacht de PvdA dat onze provincie hét voorbeeld wordt voor de transitie van de landbouw op het gebied van biodiversiteit en voedselveiligheid. Daarnaast moet de provincie Fryslân optimaal gebruik maken van de rijksgelden die beschikbaar zijn voor verduurzaming van woningen en voor regionale projecten zoals de sluis bij Kornwerderzand. “Sympathiek”, betitelde gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) het voorstel.

Grondgebonden landbouw

Om meer vaart te zetten achter de overgang op grondgebonden landbouw, deed de PvdA het voorstel om duidelijk meetbare doelen te stellen. “De overgang naar duurzame landbouw verloopt niet vanzelf als je het alleen aan de goede wil van de boeren overlaat”, aldus de fractievoorzitter in de motie. Ondanks kritiek van gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) steunde Provinciale Staten het voorstel. GrienLinks, Partij voor de Dieren en SP dienden deze motie mee in.

Borging Legacy LF2018

“Wij denken dat LF2018 in economische, maatschappelijke en culturele zin écht effect zal hebben”, zei Van Maurik bij de introductie van de motie om de successen van Culturele Hoofdstad 2018 blijvend te steunen. Het aangenomen voorstel van de PvdA en D66 is om gedurende het feestjaar te onderzoeken welke projecten en initiatieven succesvol zijn en effect opleveren. Vervolgens moet in de begroting voor 2019 daarvoor financiële dekking komen.

Eetbaar Fryslân

Voedselveiligheid is belangrijk. Daarom vroeg de PvdA samen met de SP helderheid over de voortgang van Eetbaar Fryslân en het bijbehorende geld. Het project heeft als doel om lokaal geteelde- en seizoensproducten voor iedereen binnen handbereik te brengen.