Door Pact van Joure op 17 maart 2014

Pact van Joure presenteert: Uw zorg kan zoveel beter!

De Partij van de Arbeid wil de zorg persoonlijker en minder ingewikkeld maken. Geen afstandelijke indicatieorganen die aan de hand van rapporten bepalen wie wel of geen recht heeft op zorg, maar betrokken brede professionals die de situatie kennen en aan de hand daarvan bepalen welke zorg nodig is.

Sinds 2011 is het Pact van Joure actief binnen de PvdA in Fryslân. Deze groep enthousiaste PvdA’ers is sinds 2011 bezig met de overheveling van de Jeugdzorg, AWBZ functies begeleiding en ondersteuning naar de Wmo en de uitvoering van de nieuwe Participatiewet.

Tijdens de verkiezingsavond Het Rode Noorden in De Lawei in Drachten werd een puntenplan van het Pact van Joure gepresenteerd. Tjeerd Cuperus bood namens het Pact van Joure een exemplaar aan Martin van Rijn Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan.

Bij de overgang van zorgtaken naar gemeenten in 2015 hanteert de PvdA deze uitgangspunten:
Preventie: Zorg in de buurt
Mensen met laag inkomen en laag opleiding overlijden 8 jaar eerder en leven 15 jaar langer in slechte gezondheid dan hoger opgeleiden. Aan die verschillen moeten we echt iets gaan doen. Doordat gemeenten meer zorgtaken krijgen, wordt het makkelijker om de zorg in de wijk te organiseren. Er wordt 200 miljoen euro extra door dit kabinet geinvesteerd zodat er 10.000 wijkverpleegkundigen bij komen.

Preventie: Niemand tussen wal en schip
Of het gaat om werk of zorg. De PvdA staat ervoor dat iedereen mee doet en zo nodig ondersteuning krijgt. Met aandacht voor ieders eigen positie en respect voor ieders eigen verantwoordelijkheid. Het voorkomen van zorg en behoud van werk blijft een speerpunt.

Maatwerk: Toegankelijke zorg, dichtbij de burger
De benodigde zorg is afhankelijk van de situatie, maatwerk dus. Iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft kan daarop rekenen. Dit komt tot stand in samenspraak met de betrokkene en rekening houdend met zijn sociale netwerk. De benodigde ondersteuning wordt onderling op elkaar afgestemd.

Maatwerk: Eén gezin, één plan en één regisseur
Het vroegtijdig signaleren van problemen, vragen en wensen staat voorop. Als er zorg en ondersteuning nodig is, dan is samenwerking en afstemming belangrijk. Voor de mensen is er één aanspreekpunt, dichtbij en herkenbaar. De professional krijgt de ruimte; zij verstaan hun vak en worden ook aangesproken op dat wat ze kunnen.

Naar vermogen: Bijdragen naar vermogen
Bijdragen naar vermogen gaat over mogelijkheden, talenten en wensen. Wat mensen zelf kunnen doen, moeten en willen ze ook zelf doen. Als mensen niet zelfstandig een baan kunnen verwerven dan biedt de gemeente de ondersteuning en begeleiding afgestemd op de mogelijkheden en talenten. Het hebben van werk en inkomen geeft zelfstandigheid, trots en zelfvertrouwen. Mensen die zorg nodig hebben, hebben daarnaast ook nog mogelijkheden. Iets voor een ander betekenen is waardevol voor mensen. Talent van mensen krijgt de ruimte zich te ontplooien.

Naar vermogen: Het geld moet naar de uitvoering
De beschikbare middelen moeten vooral in uitvoerende taken worden gestoken, niet in bureaucratie en managementlagen. Controle vindt plaats op hoofdlijnen en niet in een registratie per minuut.