29 november 2013

‘Onderzoek alternatieven supergemaal goede zaak’

De PvdA Statenfractie is altijd voorstander geweest van goedkopere, natuurvriendelijke alternatieven t.b.v. het supergemaal in Lauwersoog. Bijna iedereen wil een groot gemaal bij Lauwersoog, maar niemand wil betalen. Een Statenmeerderheid heeft in de vorige periode besloten om een supergemaal te bouwen voor 180 miljoen euro bij Lauwersoog. De PvdA geeft Gedeputeerde Staten graag de ruimte te geven nu op zoek te gaan naar alternatieven.

Wat is precies het probleem?
De afstroom van water bij Dockumer Nieuwe Zijlen wordt door klimaatsverandering en zeespiegelstijging een steeds groter probleem in Fryslan. Normaliter ligt het peil van het Lauwersmeer lager dan dat van de Friese Boezem en kan overtollig water worden afgevoerd. Regelmatig wordt de afvoer echter belemmerd door het weer. Bij harde wind en aanhoudende regen wordt het waterpeil in de Waddenzee opgestuwd tot een hoger niveau dan binnen de dijken. Het Lauwersmeer kan het water dan niet meer kwijt via de sluizen en wanneer het meer dan volloopt kan er ook niet meer worden gespuid via Dockumer Nieuwe Zijlen. Een groot gemaal in Lauwersoog is zeer kostbaar.

Alleen de investering van een dergelijk gemaal bedraagt al circa 180 miljoen euro. Daarbij komen dan ook nog kosten voor beheer, onderhoud, afschrijving en natuurlijk de energiekosten. Het coalitieakkoord gaat er van uit dat de kosten van het gemaal gedragen worden door waterschap Noorderzijl-vest, Wetterskip Fryslân en het Rijk. De financiële bijdrage van het Rijk komt er echter niet en de waterschappen kunnen de bijdrage niet betalen, zonder de hogere lasten 1 op 1 op de burger te verhalen. Het college vraagt daarom de ruimte om op zoek te gaan naar alternatieven. De PvdA geeft Gedeputeerde Staten graag die ruimte en wil dat ook het plan ‘Holwerd aan Zee’ in de zoektocht naar alternatieven wordt meegenomen.