Door Provinciale Staten op 25 juni 2015

Onbegrip overheerst, geen oplossing loverboyslachtoffers

Voor loverboyslachtoffers en hulporganisatie Fier was het gisteren een teleurstellende dag. Het voorstel van PvdA, ChristenUnie en D66 om geld beschikbaar te stellen voor het helpen van deze veelal jonge meiden kreeg geen steun van de coalitie. “We zijn erg teleurgesteld over het gebrek aan inlevingsvermogen bij de coalitiepartijen en vooral de SP.”

Geld is beschikbaar
Hetty Janssen ondernam namens de PvdA nog een poging om de SP en andere partijen over de streep te trekken. Ze kwam met het voorstel om direct de acht meest nijpende gevallen te helpen en vervolgens het totaal aan knelpunten te inventariseren. Maar zonder resultaat. “En dat terwijl de SP in december nog beweerde dat ze de 4 miljoen euro, die beschikbaar is voor knelpunten in de jeugdzorg, direct wilden investeren”, reageerde Ynze de Boer (ChristenUnie) na afloop verbaasd.

Coalitie verschuilt zich
Voor de voorstanders is het niet alleen onverteerbaar dat er nu geen directe oplossing komt voor de wachtlijst voor loverboyslachtoffers. De argumenten die gedeputeerde Sander de Rouwe (CDA) en de coalitiepartijen voor hun tegenstem aandroegen waren even onbegrijpelijk als onverschillig. “Dat De Rouwe het een “verkeerd signaal” noemt en het daarom niet inhoudelijk wilde behandelen is verschuilgedrag”, redeneert Janssen. “Het is te makkelijk om te zeggen dat Den Haag of de gemeenten dit horen te bespreken.”

Kinderen het slachtoffer
“Ondertussen raakt een groep van hele kwetsbare kinderen en jongeren tussen wal en schip”, vult De Boer aan. “Zonder hulp vallen zij vaak weer in handen van die loverboys met alle gevolgen van dien.” Of er nu op korte termijn een oplossing komt voor de slachtoffers en Fier is sterk de vraag. De PvdA en ChristenUnie zullen de situatie in de jeugdzorg scherp in de gaten houden en waar mogelijk met nieuwe voorstelen voor urgente problemen en knelpunten komen.