Door Provinciale Staten op 16 december 2015

‘Omkeren bewijslast noodzaak in oneerlijke strijd gasschade’

De PvdA pleit voor het omkeren van bewijslast bij schade door gasboringen in Fryslân. “Laat de gaswinningsbedrijven maar bewijzen dat zij niet de oorzaak van de schade zijn”, oordeelt woordvoerder Douwe Hoogland. “Dat is beter dan dat de gedupeerden moeten aantonen dat het wel zo is.” Het standpunt van de PvdA sluit aan bij het wetsvoorstel om de bewijslast bij bevingsschade in Groningen om te keren.

Geen nieuwe gasboringen
“Wij proberen al langere tijd om Groningse toestanden hier te voorkomen”, benadrukt Hoogland. Hij wijst daarbij op het feit dat de Friese politiek zich begin dit jaar al krachtig uitsprak tegen nieuwe gasboringen in de provincie. Dit initiatief geeft de PvdA een vervolg door de voorwaarden aan te scherpen waaronder de bedrijven naar gas mogen boren. Directe aanleiding is het plan van het Rijk en gaswinbedrijf Vermilion om tussen Oppenhuizen (Súdwest-Fryslân) en Ried (Franekeradeel) een aardgastransportleiding te leggen. Voor de PvdA zijn nieuwe gasboringen ondenkbaar, maar Vermilion mag bij Oppenhuizen naar gas te boren omdat het al sinds 2013 een winningsvergunning heeft.

Laatste gasveld
Oppenhuizen is het laatste gasveld dat in Fryslân in productie gaat, hoopt Hoogland. “Voor het dorp en omgeving zijn daarom goede voorzorgsmaatregelen noodzakelijk.” Het aanpakken van de ongelijke posities tussen gasbedrijven en gedupeerden ziet hij als een eerste stap. “Als je op dit moment in de buurt van een gasput woont en de scheuren springen in je muren, dan staat je een juridisch gevecht met een miljardenbedrijf te wachten. Het is een oneerlijke strijd, ook al toont Vermilion in hun aanpak goede bedoelingen.” De PvdA wil dat de provincie meer zeggenschap krijgt over de aanleg van de leiding.