‘Noardlike Fryske Wâlden’ loopt voorop in natuur- en landschapsbeheer
Het karakteristieke coulisselandschap van de ‘Noardlike Fryske Wâlden’ was op woensdag 20 augustus de achtergrond van een werkbezoek over agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Bij de melkveehouderij van Folkert Algra in Eastermar kwam een gemêleerd gezelschap bijeen. Zo waren er afgevaardigden van Landschapsbeheer en Soortenbescherming Nederland. En vanuit de politiek waren o.a. Statenleden Riek van der Vlugt en Kamerlid Lutz Jacobi aanwezig.
Bewustwording
Er heerste met name bij de landelijke organisaties grote nieuwsgierigheid naar de ontwikkeling van het agrarisch natuurbeheer (ANB) in Fryslân en specifiek in de ‘Noardlike Fryske Wâlden’. Dit kleinschalig landschap, gekenmerkt door boomwallen, bramenstruiken een zeldzame biodiversiteit, vereist specifiek onderhoud. Door deelname aan een landelijke pilot is het gebied echter een voorloper wat betreft natuur- en landschapsbeheer. Van der Vlugt ziet een duidelijke bewustwording in dit gebied. “Minsken binne hjir bewust fan de skiednis fan harren gebiet. Se fiele harren ferantwurdlik om’t sa goed mooglik oan de folgjende generaasjes troch te jaan.” Toch is er ook een keerzijde. Specifiek onderhoud in een uniek landschap kost extra tijd en geld.
Te weinig geld
In het kader van het gemeenschappelijk landbouwbeleid wordt gekeken hoe het geld voor ANB efficiënter ingezet kan worden. Zo is en blijft landschapsbeheer voor Van der Vlugt een belangrijk punt van aandacht: “Wy meitsje ús as PvdA Fryslân soargen hoe at it lânskip en lânskipseleminten in fertaalslach krije fanút dit nije mienskiplik lânboubelied nei de útfiering op provinsjaal nivo.” Wat duidelijk is, is dat er te weinig geld is om alle ambities gestalte te geven. Voor boeren is het nog niet allemaal duidelijk wie er op geld kan rekenen. “It wurdt no betelle út de pot foar natoer/SNL. Mar ‘lânskip’ is sa breed dat it jild ek út potten foar miljeu of ynfra komme kin.” Zo stelt het Statenlid voor dat voor nieuwe gebiedsprocessen een beheerfonds voor structureel onderhoud opgericht zou kunnen worden door een percentage van de inrichtingskosten hierin te storten.