“Minister Kamp moet bereid zijn te luisteren”
Woordvoerder Tjerk Voigt beargumenteerde woensdag bij de Statencommissie ‘Windenergie’ waarom nieuwe windmolens langs of op de Afsluitdijk een serieuze optie is voor de PvdA. Op de vraag wat minister Henk Kamp van dit alternatief vindt was Voigt duidelijk. “Ik geloof in de eigen kracht van Fryslân. Als wij prioriteit geven aan deze variant dan moet Kamp bereid zijn daar naar te luisteren.”
Tijdens de druk bezochte commissievergadering sprak Voigt over het belang van de adviezen van ‘Fryslân foar de Wyn’ en de pleidooien tijdens de vier hoorzittingen. Deze informatie gecombineerd met het coalitieakkoord is voor de PvdA reden om met vier voorstellen te komen wat betreft het windbesluit.
Afsluitdijk als serieuze optie
De PvdA wil dat er onderzocht wordt of windmolens op en langs de Afsluitdijk (316 megawatt) een serieus alternatief kan zijn voor een windpark op het IJsselmeer. “Uit alle reacties tijdens de hoorzittingen, inloopavonden en alle ontvangen berichten blijkt namelijk dat er een groot draagvlak is voor dit idee”, zo verklaart Voigt. “Dit geldt ook voor Súdwest-Fryslân, de gemeente met de meeste windmolens in Fryslân.”
Molens op land: opruimen en clusteren
Verder benadrukt Voigt dat de PvdA altijd waarde heeft gehecht aan sanering. “De PvdA presenteert een concreet voorstel om ongeveer 130 oude molens (65 megawatt, red.) op te ruimen. Daarmee kunnen we de verrommeling van het landschap echt aanpakken. Daarnaast bieden de uitkomsten van ‘Fryslân foar de Wyn’ realistische mogelijkheden om molens te clusteren en op te ruimen.”
Behoud de dorpsmolens
Dorpsmolens, zoals die bij Reduzum, zijn voor de PvdA unieke voorbeelden van energieopwerking vóór en dóór het dorp. Voigt: “Dorpen en inwoners profiteren direct van de opbrengsten als ze zeggenschap hebben over de besteding ervan. De PvdA wil daarom dat de provincie onderzoekt of deze dorpsmolens kunnen blijven bestaan.’
Fryslân maximaal laten profiteren
Ten slotte wil de PvdA dat de provincie een “stevig aandeel” neemt in een windpark op het water. “Inwoners van Fryslân moeten zo maximaal mogelijk profiteren van de opbrengsten”, legt Voigt uit. “Daarbij wordt het voor inwoners, dorpen en wijken mogelijk om als ‘mede-eigenaar’ te participeren in het windpark.”