7 oktober 2014

Littenseradiel positief over herindeling en zorgdecentralisatie

“Een echte plattelandsgemeente met eigen problematiek,” zo beschrijft wethouder Marja Reijndorp (SAM) ‘haar’ Littenseradiel. Actuele kwesties zijn de gemeentelijke herindeling, decentralisatie van de zorg en wonen. Om deze issues te bespreken en om een beeld te krijgen van recreatie in de gemeente werd op vrijdag 3 oktober Easterlittens bezocht. In het kader van ‘PvdA foar Fryslân’ kregen lokale ondernemers en politici de kans om hun verhaal te doen.
Herindeling Littenseradiel
Na een korte uitleg over de in april 2009 opgerichte partij SAM, een samenwerking tussen PvdA, D’66 en GroenLinks, bracht SAM-voorzitter Pim Astro de gemeentelijke herindeling ter sprake. Wethouder Bram Bonnema (FNP) sprak hier positief over. “Herindelen is niet verkeerd. Als kleine gemeente kun je veel dingen niet meer behartigen. De vraag is alleen op wat voor schaal moet je herindelen?” Uit het gesprek dat volgde werd duidelijk dat het contact met dorpen, dorpscoördinatie en verschillen in ambtelijke structuur aandachtspunten zijn.

“Denk om onze dorpen”
Naast de herindeling was men ook positief over het decentraliseren van de zorg. Reijndorp: “We zijn er nog niet, maar het komt goed.” Bonnema was minder te spreken over de gang van zaken rond de sociale huur- en koopwoningen. Hij sprak over een “slag om de dorpen”. Zo heerst er spanning tussen de gemeente en de woningbouwcorporatie vanwege de afbraak van woningen terwijl er een lichte bevolkingsgroei is voorspeld. Trots is men daarentegen op de in Easterlittens gebouwde woningen die vanuit ‘collectief particulier opdrachtgeverschap’ gerealiseerd zijn.

Kansen door subsidies
Na een rondleiding door de steegjes van Easterlittens luisterden de aanwezige Statenleden, gedeputeerden en Kamerlid Jacques Monasch naar de verhalen van lokale horecaondernemers. Zo vertelden Marten van Oorspronk, Eddy de Boer en Rob van der Meer over de kansen en mogelijkheden die provinciale subsidies hun bieden. Hierbij werd specifiek ‘Kuturele Haadstêd 2018’ aangehaald als katalysator van recreatie en toerisme in Fryslân.