Door Provinciale Staten op 15 februari 2015

Leeuwarden: nieuw stationsgebied en de ‘Amaryllis-manier’

Ruimte, overzicht, veiligheid en beleving. Daar gaat het volgens de gemeente Leeuwarden om bij de herinrichting van het stationsgebied. Projectleider Ynze Haitsma bracht een grote groep PvdA’ers uit alle politieke lagen op de hoogte van de plannen. Daarnaast bezochten ze tijdens het ‘PvdA foar Fryslân’ werkbezoek de coöperatie Amaryllis. 

Oog op de toekomst
In het Leeuwarder stadhuis vertelde Haitsma dat de gemeente samen met de provincie, NS en ProRail het stationsgebied vernieuwt met het oog op de toekomst. “Het moet een uitnodigende entree voor de stad en Fryslân als provincie worden. Een verbetert OV-knooppunt met een aantrekkelijk stationsplein.” Naast het moderniseren van het busstation, wordt de verkeersveiligheid aangepakt en komt er een ondergrondse fietsenstalling waarbij het stallen de eerste vierentwintig uur gratis is. Haitsma: “Op 1 januari 2016 wordt begonnen met de realisatie. Eind 2017 moet het af zijn.”

Samen doen wat nodig is
Amaryllis is “het centrum van de sociale wijkteams in Leeuwarden”, zo beschrijft wethouder Andries Ekhart. Directeur Henry de Boer karakteriseert de pas 8 maanden oude organisatie als “een platform om transitievraagstukken te lijf te gaan”. “Onze missie is om alles wat simpel kan, zo simpel mogelijk te maken.” Dit jaar gaan de sociaal werkers 5000 herbeoordelingen uitvoeren. De Boer noemt dit een “spannend proces” maar pakt het aan op de ‘Amaryllis-manier’: “Samen doen wat nodig is. We leren door te doen.” De politici werden daarom gevraagd om de organisatie tijd en ruimte te geven.