Door Provinciale Staten op 29 september 2015

Kritisch over aanpak Franeker Stationsbrug

Franeker en omgeving zijn volop in ontwikkeling. Projecten als ‘Franeker Waddenpoort’ en de verbouw van Groot Lankum springen daarbij in het oog, maar de regio heeft ook te maken met uitdagingen. De krimp en bodemdalingen door zout- en gaswinning laten hun littekens na. Om van de ontwikkelingen een beter beeld te krijgen bracht een grote groep PvdA-politici, waaronder Kamerlid Lutz Jacobi, diverse Statenleden, raadsleden en waterschapsbestuurder Henni van Asten, vrijdag een werkbezoek aan de Elfstedenstad.

Stationsbrug
Terwijl er nog volop gestemd wordt over de naam van de nieuwe herindelingsgemeente, sprak wethouder Thiadrik Twerda (PvdA), vol enthousiasme over de toekomst van de regio. Of het nu Franeker, Nij Westergo of Waadhoeke wordt, de gemeente blijft vooruitkijken. “De ontwikkeling van ‘Franeker Wadenpoort’ is bedoeld om Franeker beter bereikbaar te maken over weg en water en om meer toeristen te trekken.” Ondanks dat er volgens de wethouder “hard gewerkt wordt” is er kritiek over de aanpak van de plaatselijke Stationsbrug. Een geschil over de aanbesteding tussen aannemer en provincie zorgt ervoor dat er niet in juni maar pas in januari met de brug begonnen wordt. “Als gemeente zitten we niet aan tafel maar we hebben er wel last van”, benadrukten Twerda en burgemeester Fred Veenstra. “Franeker heeft er belang bij dat de nieuwe brug er zo snel mogelijk komt.” Op korte termijn zal de PvdA daarom vragen stellen aan gedeputeerde Sietske Poepjes (CDA) over de gang van zaken. “Dit is urgent, hier hebben veel mensen en ondernemers last van”, aldus Statenlid Hans Konst.

Kening State
De tekortkomingen van de brug zagen de politici even later met eigen ogen. Een rondleiding door het centrum van de stad eindigde bij de Stationsbrug, waar wethouder Twerda liet zien dat zelfs kano’s niet onder de brug door kunnen. Vervolgens ging het gezelschap naar Groot Lankum. Dit rijksmonument wordt verbouwd tot luxe woonzorgvoorziening. Directeur Paul Bijleveld leidde de bezoekers door het voormalige GGZ-gebouw dat nu de naam Kening State draagt. Hij vertelde: “We maken hier woonappartementen en zorgstudio’s die levensloopbestendig zijn. Zelfs als mensen dement worden kunnen ze er zelfstandig blijven wonen.” Dat het alleen betaalbaar is voor de hogere sociale klassen vonden de politici teleurstellend, maar het feit dat het goede zorg en werk oplevert stemde positief. “Voor ongeveer 100 mensen is er straks werk”, schatte Bijleveld in. Daarmee doet het eer aan de provinciale steun die het project krijgt vanuit ‘Wurkje foar Fryslân’. Om eveneens een beeld te krijgen van de huidige zorg in de regio sloten de politici het werkbezoek af met een korte visite aan zorgcentrum Nij Bethanië (Tzummarum) waar ze deelnamen aan de lokale Burendag.