Door Privé: Lutz Jacobi op 9 november 2015

Kiezen voor de kievit

COLUMN — Het is goed dat er altijd iets te kiezen valt. Dat is democratie. En dan tellen de meeste stemmen. Voor de verkiezing van onze partijvoorzitter was het deze week gemakkelijk. Onze huidige voorzitter Hans Spekman was de enige echte kandidaat en daar ben ik blij mee. Wat mij betreft alle steun voor Hans! Sociaal democraat in hart en nieren. Ik ben hartstikke voor!

Nationale vogel
Ingewikkelder blijkt de verkiezing van de nationale vogel. Welke vogel symboliseert en typeert onze volksaard het meest? Vroege Vogels en Vogelbescherming Nederland organiseren samen deze verkiezing. Bijna alle landen in de wereld hebben een nationale vogel. Nederland nog niet. Ruim 11.000 mensen stemden. De genomineerden werden: de merel, de huismus, de kievit, de grutto, de blauwe reiger, de ooievaar, de roodborst, de koolmees, de boerenzwaluw en de ijsvogel. Vandaag mocht ik stemmen in het vogelstemhokje op het plein voor de Tweede Kamer. Ik heb op de kievit gestemd. Us ljip! Ik weet niet of de kievit, met zijn grote ‘Elvis kuif’ en glitter en glamour vleugels, nou het meest onze volksaard vertegenwoordigt, maar ik weet wel dat het ‘mijn’ vogel is. Als ik terugdenk aan Fryslân toen ik jonger was, denk ik aan de groene weilanden met kieviten. In elk weiland zaten ze. Nu niet meer, helaas! We hebben ze bijna helemaal verjaagd met onze moderne landbouwmethodes en door slechte weidevogelcondities. Voor mij ook de kievit, omdat op het moment dat ik mocht stemmen alleen voor de kievit nog geen ‘ambassadeur’ op de site van Vroege Vogels stond. Voor alle andere vogels wel! En wat kwetsbaar is wil ik beschermen!

Privé: Lutz Jacobi

Privé: Lutz Jacobi

Lid van deze commissies: Binnenlandse Zaken | Buitenlandse Zaken | Contactgroep België | Defensie |
Economische Zaken | Nederlandse Groep van de Interparlementaire Unie |
 Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven | Infrastructuur en Milieu Website: www.lutzjacobi.pvda.nl Voor meer informatie en alle nieuwsitems over Lutz Jacobi gaat u hierheen.

Meer over Privé: Lutz Jacobi