1 november 2013

Innovatiewens PvdA met ‘Doefonds’ in vervulling

Het Doefonds is een laagdrempelig instrument dat geld beschikbaar stelt voor innovatieve projecten van het MKB. De PvdA Statenfractie is blij dat afgelopen woensdag eindelijk gestart kon worden met het Doefonds. Een lang gekoesterde wens van de PvdA Statenfractie waarmee de economische structuur van Fryslân wordt versterkt. Er is 8 miljoen euro beschikbaar voor kleine en middelgrote bedrijven. Daarmee kunnen de bedrijven hun ideeën uitvoeren voor innovatie, nieuwe markten aanboren of producten verder ontwikkelen. Het stimuleren van de kenniseconomie en werkgelegenheid zijn belangrijke maatschappelijke doelen voor de PvdA. Het Doefonds is een mooi nieuw provinciaal instrument om dit te stimuleren.

Stimulering van innovatie voor het MKB
Het midden- en kleinbedrijf vormt de stuwende kracht van de Friese economie. Ruim 90% van het Friese bedrijfsleven valt onder het MKB. In het verkiezingsprogramma van de PvdA werd twee jaar geleden dan ook opgenomen: “Vernieuwende ideeën die zorgen voor werkgelegenheid in zorg, onderwijs, cultuur en veiligheid mogen wat ons betreft profiteren van zo’n Doefonds”. De PvdA wil dat initiatieven op het gebied van duurzaamheid en innovatie gestimuleerd worden. Het Doefonds en Het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE) worden daarom in samenhang ontwikkeld. Het Doefonds richt zich op innovatie (bijvoorbeeld kapitaalsverstrekking bij energie innovaties) en het FSFE op beproefde methodes.

Er zijn al diverse stappen genomen om een dergelijk fonds mogelijk te maken. Provinciale Staten heeft op 19 september 2012 ingestemd met de Economische visie van de provincie Fryslân 2012. Het Doefonds is hierin opgenomen als één van de instrumenten om de innovatie te stimuleren. De looptijd van het fonds is in eerste instantie 15 jaar.