24 oktober 2014

“Hard aan de slag voor schone bodem en schoon drinkwater”

“Zuiniger omgaan met water.” De boodschap van Statenlid Wanda Ottens was helder tijdens de behandeling van het nieuwe ‘waterhuishoudingplan’ en de ‘kaderrichtlijn water’. Voor PvdA Fryslân is bewustwording en besparing op het gebied van water erg belangrijk. Daarnaast is veiligheid een belangrijk punt van aandacht. Zo blijken er nog altijd te hoge hoeveelheden landbouwgif in ons grondwater te zitten.

Waterhuishouding
De PvdA is blij met het voorstel om geen nieuw beleid te maken voor de Friese waterhuishouding. Het actualiseren van de huidige plannen is goed genoeg. Ottens: “Het is zonde van alle tijd en energie om voor twee jaar een volledig nieuw plan te maken.” Wel benadrukt ze dat er ingezet moet worden op besparen en bufferen. “ We moeten minder afhankelijk worden van zoet water uit het IJsselmeer.”

Schoon drinkwater
Fryslân is volgens Ottens op een heleboel gebieden “goed bezig”. Maar een van de zaken die onze aandacht verdient is schoon drinkwater. “De PvdA is al heel lang hard aan de slag voor een schone bodem en schoon drinkwater.” Toch blijkt dat er te hoge concentraties bestrijdingsmiddelen in het grondwater zit. Ze diende daarom een motie in voor het opstellen van een actieplan voor een schone bodem. “Het gaat ten slotte om ons drinkwater.”