Ga mee naar de tentoonstelling ‘Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht’

Door Vrouwennetwerk op 29 april 2019

Dit jaar viert Nederland het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht. Het Groninger Museum markeert dit historische feit met de tentoonstelling ‘Strijd! 100 Jaar Vrouwenkiesrecht.’ Op vrijdag 14 juni willen we met het vrouwennetwerk naar deze tentoonstelling. De expositie illustreert hoe jarenlang actievoeren uiteindelijk resulteerde in een overwinning voor de vrouwenkiesrechtbeweging: in 1919 stelde een wetswijziging vrouwen en mannen voor de Kieswet gelijk.

Turbulente geschiedenis

De tentoonstelling geeft een uitgebreid overzicht van de turbulente geschiedenis rondom de strijd voor het vrouwenkiesrecht in Nederland, waarin de Groninger arts Aletta Jacobs een prominente rol speelde. De tentoonstelling toont dat de vrouwenkiesrechtbeweging hier breed gedragen werd: tot in de kleinste dorpen ontstonden vanaf de oprichting van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht in 1894 actieve afdelingen.

Wereldwijd fenomeen

Tegelijkertijd was de kiesrechtbeweging een wereldwijd fenomeen en waren de Nederlanders belangrijke partners in deze internationale strijd. De expositie geeft een overzicht van de vele ontwikkelingen op het gebied van vrouwenkiesrecht en laat ook zien dat de strijd voor gelijkheid van vrouwen en mannen nog steeds voortduurt.

Wij vinden het een interessant en passend thema voor ons vrouwennetwerk en nodigen jullie van harte uit om mee te gaan naar de tentoonstelling.

Wanneer? Vrijdag 14 juni 2019
Hoe laat? 13.30 uur
Waar? Groninger Museum, Museumeiland 1 in Groningen
Kosten? €10,00 / gratis met museumjaarkaart

Als je met eigen vervoer komt, dan treffen we elkaar voor het museum. Ga je met de trein, dan treffen we elkaar om 12.30 uur op het centraal station in Leeuwarden. De (snel)trein naar Groningen vertrekt om 12.44 uur. Je moet zelf een treinkaartje kopen. We zijn rond half zes weer in Leeuwarden.

Je kunt je tot 11 juni aanmelden door het sturen van een email naar marjavdmeer@icloud.com. Graag aangeven of je met de trein gaat of met eigen vervoer. De kosten van het vervoer en de entree van het museum zijn voor eigen rekening. Echter, wij willen niet dat de kosten een drempel zijn om mee te gaan. Als dit wel het geval is, dan kun je dit ook vermelden in de e-mail en zoeken we een passende oplossing.

Ga mee en laat je inspireren, informeren en geniet van een gezellige middag!

Namens het PvdA-Vrouwennetwerk Fryslân:

Tineke Laverman
Marja van der Meer
Ineke van Aalderen
Toke Bijsterbosch
Riek van der Vlugt