Fouten grondbeleid provincie Fryslân stevig aanpakken
Het college van Gedeputeerde Staten moet de uitvoering van het grondbeleid in de provincie Fryslân stevig aanpakken. Samen met de FNP en het CDA diende de PvdA daarom tijdens Provinciale Staten een stevige motie in, waarin wordt gevraagd om de Staten veel beter te informeren en het bestuurlijk toezicht te verbeteren. Ook de aanbevelingen van de Noordelijke Rekenkamer moeten worden overgenomen en worden gebruikt bij de totstandkoming van het nieuwe grondbeleid. Het college moet daarom ook stevig doorgaan met de oprichting van een veel transparantere uitvoeringsorganisatie Grondbeleid. “Duidelijk is voor ons dat een cultuurverandering in de organisatie en een drastische verbetering van de aansturing noodzakelijk is”, aldus van Maurik.
PvdA blijft staan achter ingezet beleid
Hoewel er in de uitvoering fouten zijn gemaakt, keurt de PvdA het grondbeleid uit 2007 niet af. De Rekenkamer concludeert dat het de provincie Fryslân veel waard is om de benodigde gronden op vrijwillige basis te verwerven en dat klopt ook. Remco van Maurik: “Burgers mogen niet worden getroffen door het feit dat hun perceel wordt doorsneden door een weg. Een perceel dat ze wellicht al jarenlang en soms generaties lang in hun bezit hebben”. Om de gronden vrijwillig te verkrijgen heeft de provincie Fryslân hoge aankoopprijzen betaald en relatief veel grond verworven. Woordvoerder Remco van Maurik: “Er is daarbij te weinig planmatig gewerkt, dossiers zijn niet op orde en er werd niet eenduidig sturing gegeven aan dit provinciale beleid”. Extra wrang is dat er mogelijk sprake is van staatsteun, waardoor een gang naar de Europese instanties helaas noodzakelijk is. De PvdA staat achter de route die GS is ingeslagen om de betrokken mensen zo snel mogelijk zekerheid te geven.
Excuses op zijn plaats
Gedeputeerde Johannes Kramer bood tijdens de vergadering van Provinciale Staten zijn excuses aan. De oppositiepartijen drongen aan op een ‘provinciale enquête’, een onderzoek door Provinciale Staten zelf. Buro Berenschot gaat echter ook al onderzoek doen naar de interne gang van zaken. De PvdA wil net als het college eerst de resultaten van het onderzoek afwachten. Voor een meerderheid van de oppositie waren de excuses van het college niet genoeg. Zij dienden een motie van wantrouwen in, maar wat de PvdA betreft was die motie absoluut niet op zijn plaats. “Er zijn fouten gemaakt. De uitvoering had anders gemoeten en we moeten dit als Staten kritisch blijven volgen”, aldus Remco van Maurik. “Een provinciale enquête wordt niet uitgesloten, maar is in dit stadium niet op zijn plaats”.