Door Provinciale Staten op 24 april 2015

‘Fijn Wonen’ in slimme en duurzame zorgwoning

Bouwbedrijf Van Wijnen heeft in Gorredijk een modelwoning ‘Fijn Wonen’ neergezet. Het is een woning met perspectief, waardoor je in de vertrouwde omgeving kan blijven wonen. Kamerleden Lutz Jacobi en Jacques Monasch bezochten vrijdag deze slimme zorgwoning met enkele Statenleden en fractieleden van Smallingerland, Achtkarspelen en Opsterland.

Bediening via iPad
De ‘Fijne Wonen’ woning is volledig energieneutraal, sterker nog, het levert meer energie op dan dat in de woning wordt verbruikt. Ook zit het boordevol elektronische hulpmiddelen waarmee via een iPad deuren, ramen, gordijnen, verlichting, verwarming en beveiligingsapparatuur bediend kan worden. En een aangebouwde zorgkamer op de begane grond kan in een kleinere uitvoering worden gebruikt als ‘kangoeroewoning’ voor een mantelzorger.

Betaalbaar
Deze slimme en duurzame zorgwoning voor huurders betaalbaar omdat er een garantie wordt gegeven dat de energienota 25 jaar niet stijgt. Omdat de kosten voor dure zorgopnames worden bespaard is het model interessant voor zorgverzekeraars. En ook woningbouwvereniging Elkien is betrokken bij het verder uitrollen van deze slimme zorgwoning.