27 juni 2014

Dierenwelzijn centraal bij ‘Weidevogels’ en ‘IFH’

Er stonden afgelopen woensdag voor PvdA Fryslân twee belangrijke ‘natuur en landschap’ onderwerpen op de agenda. Zowel de weidevogelkwestie als de ontwikkeling van intensieve veehouderij (IFH) in Fryslân werd besproken in de Provinciale Staten. PvdA-woordvoerder Riek van der Vlugt sprak zich tijdens de vergadering positief uit over beide beleidsplannen.

Weidevogels
Van der Vlugt beschouwt de ‘Weidevogelnotitie 2014-2020’ als een goed doordacht plan. “Der wurdt no echt bewust keazen om mei alle belutsenen de skouders der ûnder te setten. It giet net goed mei de greidefûgels.” Volgens Van der Vlugt is het doel het creëren van een robuust ecosysteem voor de weidevogels. Of er sprake is van te veel vrijwilligheid in deelname van boeren wordt ontkend. “Frijwilligens wol net sizze dat meidwaan frijbliuwend is.” Daarbij moet ‘maatschappelijke verantwoord boeren’ volgens PvdA Fryslân de grote meerwaarde zijn voor de deelnemers.

Intensieve Veehouderij
PvdA Fryslân had een duidelijke uitkomst voor ogen bij de behandeling van het onderwerp intensieve veehouderij. Van der Vlugt: “Yn de lêste PS gearkomste fan de foarige perioade hienen wy mei GrienLinks in inisjatyf útstel safier klear mei as doel: gjin nije IFH-bedriuwen der mear by yn Fryslân.” Door het besluit om de sector begeleid te laten ontwikkelen is nieuwbouw niet meer toegestaan. “Wy binne bliid dat dit opnommen is yn it nije útstel,” zo verklaart Van der Vlugt. “De sektor moat no echt wurk meitsje fan in transysje nei mear duorsumens.”

Laatst bijgewerkt: Dinsdag 8 juli 2014