Door Provinciale Staten op 14 maart 2015

Demonstratie: Leeuwarden Stad van Recht

Geen verdere uitholling van de rechtspraak in Leeuwarden. Geen afname van het aantal banen. Het is tijd om een krachtig signaal af te geven richting het gerechtshof. Kom zaterdag om 13.30 uur naar het Paleis van Justitie (aan het Zaailand), onderteken het manifest en demonstreer met Jannewietske de Vries en Lutz Jacobi voor ‘Leeuwarden Stad van Recht‘.

Manifest: Leeuwarden Stad van Recht

Leeuwarden is sinds 1504 stad van recht. Zetel van de rechtbank en het gerechtshof. Een bouwsteen in de landelijke en regionale rechtsstructuur. Het belang hiervan is vaak uitgesproken, ook in de Tweede Kamer. Recent is er tijdens een interne bijeenkomst bekendgemaakt dat er drie denkrichtingen zijn voor het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Bij alle is er sprake van een forse afname van het aantal banen in Leeuwarden.

Verplaatsen van werkgelegenheid verbetert niet de kwaliteit van rechtspraak. Aan de uitgangspunten, dat er in iedere regio recht gesproken moet worden en er sprake moet zijn van een evenredige spreiding van Rijksbanen, moeten we vasthouden. Het is onacceptabel dat er verdere uitholling bij de rechtbank en het gerechtshof plaatsvindt.

Met het manifest ‘Leeuwarden Stad van Recht’ vragen we om:

  1. Heroverweging van de drie denkrichtingen voor het gerechthof Arnhem-Leeuwarden
  2. Rekening te houden met aangenomen moties en toezeggingen van de regering
  3. Vast te houden aan uitgangspunt rechtspraak in de regio: kwaliteit en banenspreiding