Door Privé: Lutz Jacobi op 19 april 2016

De ‘Noormannen’ van Fairtransport

COLUMN — Ik heb wekelijks vele bezoekers en daar zijn nogal ’s hele speciale mensen bij. Zo ook vorige week. Twee lange, blonde, gespierde, ‘Noormannen’, op stoere laarzen, kwamen naar het Tweede Kamergebouw om mij te spreken. Ze kwamen praten over hun bedrijf Fairtransport. Het enige zeilvarende transportbedrijf dat volledig duurzaam, schoon, vaart. Met zeilschepen zonder motoren varen zij over de Atlantische oceaan! Varend onder Panamese vlag, omdat een dergelijke manier van varend vervoer op geen enkele manier voorkomt binnen onze wet- en regelgeving. Daarover ging ons gesprek.

Wij, Nederland, met zoveel zeilhistorie, kennen geen passende wet- en regelgeving meer voor zeilend transport? De mannen, afkomstig uit zeevaartfamilies, zijn het bedrijf gestart vanuit passie voor een duurzame wereld. Als statement, als alternatief voor de vervuilende zeescheepvaart. Om een idee te geven: 15 van ’s werelds grootste schepen stoten evenveel emissie uit als alle auto’s op de hele wereld. Iets waar zowel vanuit de scheepvaartsector als vanuit de politiek steeds meer aandacht voor is, waar beweging op de weg naar schonere vaart zichtbaar is. Langzaam, te langzaam. De documentaire Seablind laat dit ook heel duidelijk zien. Rederij Fairtransport is uniek door deze manier van varen. Zo uniek, helaas, dat de regelgeving voor scheepvaart in Nederland hen beperkt en te kort doet. Waardoor het voor hen niet mogelijk is om onder Nederlandse vlag te varen. In Duitsland, waar vergelijkbare rederijen zijn, is de regelgeving inmiddels verbeterd. In het debat over scheepvaart, dat binnenkort plaatsvindt, ga ik mij hard maken voor deze eerlijke organisatie. Nederland moet dit soort initiatieven koesteren, omarmen en stimuleren!

Privé: Lutz Jacobi

Privé: Lutz Jacobi

Lid van deze commissies: Binnenlandse Zaken | Buitenlandse Zaken | Contactgroep België | Defensie |
Economische Zaken | Nederlandse Groep van de Interparlementaire Unie |
 Commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven | Infrastructuur en Milieu Website: www.lutzjacobi.pvda.nl Voor meer informatie en alle nieuwsitems over Lutz Jacobi gaat u hierheen.

Meer over Privé: Lutz Jacobi