‘College traineert belangrijk natuurproject voor klein beetje stikstofruimte’

Door Provinciale Staten op 7 maart 2024

Begin februari reageerden de PvdA, GrienLinks, SP, PvdD en D66 geschrokken over de nieuwe feiten uit de ambtelijke stukken over het natuurproject van het Wetterskip bij Grou. Deze stukken en de reconstructie die de Leeuwarder Courant daarover maakte, maakten duidelijk dat het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) om nog geen natuurvergunning af te geven voor het oeverproject, tegen urgent ambtelijk advies in is genomen.

Bij de uitvoering van het project voor 12,6 hectare waternatuur met natuurlijke oevers bij Grou komt ook een beetje stikstof vrij. Namelijk dat van ‘negen melk- en kalfkoeien ouder dan twee jaar en vier stuks vrouwelijk jongvee jonger dan twee jaar.’ Er lag al een overeenkomst klaar om het Wetterskip hiervoor tijdelijk stikstofruimte van de provincie uit te lenen. Daarmee leek het project door te kunnen gaan. Maar GS wilde afgelopen oktober deze stikstofruimte ineens liever vrijhouden voor de PAS-melders, boeren die buiten hun schuld zonder natuurvergunning zitten. Dat is opmerkelijk, omdat het ambtelijk advies aangeeft dat deze stikstofruimte niet eens voor PAS-melders gebruikt kan worden. GS frustreert nu het project bij Grou door de benodigde vergunning niet af te willen geven, terwijl ambtenaren waarschuwen voor de consequenties. De provincie en het Wetterskip werkten al drie jaar samen aan de voorbereiding van het oeverproject, dat op deze manier op treurige wijze door de provincie wordt beëindigd.

Klaas Zwart is erg ontevreden over het collegebesluit: ‘Het project draagt bij aan het halen van de schoonwaterdoelen, het gaat hier maar om een klein beetje stikstof ruimte, die ook nog eens maar tijdelijk nodig is’, zei hij in het Statendebat van 28 februari. Bovendien lopen het Wetterskip en provincie een subsidie van 1,7 miljoen euro mis als het project niet op tijd wordt uitgevoerd. GrienLinks, PvdA, PvdD, D66 en de SP deden in het debat daarom het voorstel om de tijdelijke uitleen van stikstofruimte aan het Wetterskip toch mogelijk te maken. Het verweer van GS om eerst beleid vast te willen stellen over stikstofruimte was volgens Zwart geen argument. De stikstofruimte mag op dit moment wettelijk nog niet gebruikt mag worden voor natuurvergunningen aan PAS-melders. Dat wordt namelijk gezien als staatssteun. Het gaat om een project waar al lange tijd aan wordt samengewerkt. Toch bleek de uitleg van GS voldoende reden voor een meerderheid van de Staten om het waardevolle project te blijven traineren, want de motie werd weggestemd.