18 juni 2014

Blijf af van schaliegas Súdwest-Fryslân en Wâlden

Het standpunt van PvdA Fryslân wat betreft het boren naar schaliegas is helder: we zijn tegen schaliegaswinning in Fryslân. We zijn juist voor de toepassing en ontwikkeling van duurzame energie. Hierover bezit Fryslân veel kennis en kunde. Toch blijkt uit de conceptplannen van minister Henk Kamp (VVD) dat er gebieden in Súdwest-Fryslân en de Fryske Wâlden zijn die in aanmerking komen voor schaliegaswinning.

Eerder gaf Statenlid Hetty Janssen al aan dat PvdA Fryslân tegen iedere vorm van schaliegaswinning in Fryslân is. “Wij vinden dat er vooral in duurzame energie moet worden geïnvesteerd en dat er niet nog meer fossiele brandstoffen uit de grond gehaald moeten worden.” De PvdA kwam daarom ook in het verweer toen Kamp eind mei de plannen aan de Tweede Kamer voorlegde. ‘Ús’ Lutz Jacobi diende samen met woordvoerder Jan Vos een motie in voor het uitsluiten van onaanvaardbare risico’s. Deze motie die onze grondwaterbronnen veiligstelt werd met een ruime meerderheid aangenomen.

Het schaliegasgevaar is echter nog niet geweken. In 2015 komt Kamp namelijk met zijn definitieve plannen. Als u net als PvdA Fryslân niet wilt dat er in Fryslân geboord gaat worden naar schaliegas dan kunt u tot 9 juli 2014 uw mening aan de regering kenbaar maken. Dit kan via www.bureau-energieprojecten.nl of telefonisch op werkdagen (9:00-12:00) via (070) 379 89 79.