Door Provinciale Staten op 3 maart 2015

Aboutaleb: “Ik huilde in het geniep over Parijs”

Het applaus bij zijn binnenkomst was luid. Bij zijn vertrek, zo mogelijk, nog luider. Ahmed Aboutaleb sprak maandagavond openhartig tijdens de door PvdA Fryslân en NHL Hogeschool in Leeuwarden georganiseerde ‘College Tour’. De Rotterdamse burgervader sprak over zijn komst naar Nederland, de aanslagen in Parijs en de “wij-samenleving”.

Na wat algemene vragen over zijn favoriete boek en zijn grootse zorg – “onvoldoende slaap” – gooide gesprekleider Marijke Roskam het over de emotionele boeg. Aboutaleb was even stil toen ze de vraag stelde: “Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?”. Na een paar seconden antwoorde hij: “Niet zo lang geleden. In het geniep. Over Parijs.” De toon was gezet. In de daaropvolgende twee uren sprak Aboutaleb soms verbeten, soms ad rem, maar altijd open en eerlijk. Aboutaleb: “Mijn geweten dicteert een bepaald minimum dat bepalend is voor mijn doen en laten.”

“Rot toch op”
Zijn gevleugelde opmerking “rot toch op” over Nederlandse jihadisten bracht Aboutaleb tot in Washington. In Leeuwarden benadrukte hij dat hij er geen spijt van heeft. “Het valt me zwaar dat sommige moslims zich aan mijn opmerking storen. Het gaat mij niet over de tekening. Die boeit mij niet. Ik ben niet voor of tegen Charlie Hebdo. Ik ben voor vrijheid van meningsuiting.” Daarbij verklaarde Aboutaleb dat er “niets mis is” met heb hebben van radicale opvattingen. Als ze maar via het democratische stelsel naar buiten worden gebracht. “En verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden.”

Tolerantie en acceptatie
Aboutaleb is zich ervan bewust dat niet iedereen het honderd procent naar zijn zin kan hebben in de “wij-samenleving”. “Ouderen kunnen zich ergeren aan jongeren en andersom. Het gaat om tolerantie en acceptatie.” Als migrant weet hij hier alles van. “Ik ben dankbaar voor alle gekregen ruimte en steun. Ik mocht toen ik hier kwam in 1976 gelijk studeren zonder dat ik ook maar iets had bijgedragen.” In zijn rol als burgemeester houdt hij vast aan deze vorm van rechtvaardigheid: “Als mijn burgers met de rug tegen de muur staan. Dan moeten ze bij hun burgemeester terecht kunnen.”

Maximaal gezellig
Naast politiek was er tijdens het gesprek ook ruimte voor luchtige zaken zoals cultuur. Zo besloot Aboutaleb de College Tour met een Nederlands en een Arabisch gedicht en sprak hij over Culturele Hoofdstad. Als voormalige Culturele Hoofdstad van Europa beschikt Rotterdam over belangrijke kennis en ervaringen waar Leeuwarden veel van kan leren. Aboutaleb zei hierover: “Als Leeuwarden zich in de kijker speelt kan het aantrekkingskracht hebben. Maar trek niet een te grote broek aan. Maak het maximaal gezellig. Zet een fantastische maar haalbare programmering op nummer één.”