2 augustus 2013

PvdA Leeuwarden klaar voor verkiezingen

Ruim voor de verkiezingen hebben de leden van de PvdA Leeuwarden het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst vastgesteld. In en rond de hoofdstad wordt ingezet op werk, ruimtelijke kwaliteit en prettig wonen in wijken en dorpen.

Zaterdag 25 mei vond de Algemene Ledenvergadering plaats van de afdeling Leeuwarden. Op de agenda stonden twee belangrijke punten voor de raadsverkiezingen op 13 november: vaststelling van het verkiezingsprogramma en vaststelling van de kandidatenlijst. Op het conceptverkiezingsprogramma dienden de leden elf amendementen in. Deze waren voorzien van een advies van de commissie die ook het conceptverkiezingsprogramma had opgesteld. In sommige gevallen luidde dat advies kort, maar krachtig: overnemen. In andere gevallen werd beargumenteerd geadviseerd het amendement niet over te nemen. Vervolgens bracht de voorzitter het op onderdelen gewijzigde verkiezingsprogramma in stemming. Met instemmend applaus werd onze inhoudelijke boodschap naar de kiezer bekrachtigd.

De kandidatenlijst
Hierna was de kandidatenlijst aan de beurt en het kostte een aantal uurtjes en een negental stemmingen voordat de definitieve lijst was vastgesteld. Op een aantal plaatsen pasten de leden conceptlijst aan. Hieronder de definitieve lijst, waarmee wij de verkiezingen in gaan.

1. Henk Deinum,
2. Sjoerd Feitsma,
3. Tamara Bok,
4. Andries Ekhart,
5. Klaas Zwart ,
6. Jelmer Staal,
7. Britt Hendrix,
8. Hein de Haan,
9. Mohammed Benmhammed,
10. Eline de Koning,
11. Joke Speelman,
12. Jelle de Visser,
13. Richard Hoekstra,
14. Wietse Martens,
15. Ditmer Lesterhuis,
16. Bauke Aalbers,
17. Mirka Antolovic-Tipuric,
18. Rene Brouwer,
19. Anneke van Beek,
20. Hannah van der Feen,
21. Ivan Mohammedsalim,
22. Ronnie Pieters,
23. Theda Heijs,
24. Ritchie Pairun,
25. Anton Weda,
26. Inka Natasha Kamstra,
27. Ben van Remmerden,
28. Lutz Jacobi

Het Leeuwarder programma op hoofdlijnen
De PvdA ziet de gemeentelijke herindeling als een kans. Beide gebieden kunnen elkaar sociaal, cultureel en economisch versterken. De afgelopen jaren heeft de PvdA de gemeentelijke financiën op orde gehouden. Daardoor bleven voorzieningen voor bewoners toegankelijk en betaalbaar en konden we tegelijk investeren in bereikbaarheid, herontwikkeling van woning- en kantoorlocaties, de binnenstad en de dorpen. De PvdA wil dit beleid de komende jaren voortzetten. In Boarnsterhim is de financiële situatie verbeterd en zijn verschillende initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme in gang gezet.

De rijksoverheid is bezig met de overdracht van een aantal belangrijke sociale taken aan gemeenten. Het gaat daarbij onder andere om begeleiding, ondersteuning en verzorging in het kader van bijzondere ziektekosten (AWBZ), de jeugdzorg en de uitvoering van de nieuwe Participatiewet. Bij de vaststelling van dit programma waren de randvoorwaarden en financiën van deze zogenaamde “decentralisaties” nog onduidelijk. Het is daarom de bedoeling om voor de verkiezingen nader invulling te geven aan de sociale paragraaf van dit programma. De PvdA zal in alle gevallen als uitgangspunt nemen dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en vooral inzetten op begeleiding naar passend werk en armoedepreventie. Voor kinderen die opgroeien in armoede, houdt de PvdA speciale regelingen in stand op bijvoorbeeld de gebieden sport en muziekles.

De PvdA wil dat mensen zich thuis voelen in wijk en dorp. De wijken en dorpen zijn dus schoon, heel en veilig. Het gemeentelijk groen is goed onderhouden en er is voldoende straatverlichting aanwezig. In de binnenstad wordt de komende jaren vooral geïnvesteerd in het Harmoniekwartier en in de oostelijke schil, maar ook het stationsgebied verdient aandacht. Buurt- en dorpshuizen zijn belangrijke sociale ontmoetingsplaatsen waar activiteiten plaatsvinden voor jong en oud. Wijken en dorpen krijgen de komende jaren de mogelijkheid om meer taken zelf uit te voeren. Overlast wordt tegengegaan, desnoods met een gebiedsverbod voor overlastgevende jongeren. De PvdA wil blijven investeren in verantwoorde groei van de stad en de dorpen: ruimtelijke kwaliteit is daarbij een leidend principe. De PvdA heeft een voorkeur voor inbreidingslocaties, maar wil wel een begin maken met de (zicht)kantoorlocatie rondom Werpsterhoek aan de zuidkant van de stad.

Werk is de sleutel naar een gezonde toekomst. De PvdA zet in op een wisselwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid. De werkloosheid neemt door de crisis toe en het is dan ook zaak om de gemeente aantrekkelijk te houden voor (nieuwe) werkgevers en werknemers. Het regionale MKB heeft de behoefte om te innoveren en de concurrentiepositie te verstevigen: de gemeente en provincie moeten hierin ondersteunen. Leeuwarden staat bekend als hoofdstad van watertechnologie en zuivel. Deze twee elementen worden nog meer dan nu het geval is pijlers van de gemeentelijke acquisitieprogramma’s. De PvdA streeft naar meer banen, voor zowel lager- als hogeropgeleiden.

Het bestuur van de gemeente is zichtbaar en benaderbaar. De gemeenteraad, de PvdA in het bijzonder, is continu in contact met de lokale samenleving.