28 mei 2014

Profiel voor kandidaat-leden Statenfractie en Waterschapsfractie

Partij van de Arbeid Fryslân – PROFIEL VOOR KANDIDAAT-LEDEN STATENFRACTIE EN WATERSCHAPSFRACTIE

Inleiding
Het fractieprofiel is de eerste stap om een nieuwe fractie samen te stellen voor de periode 2015 tot 2019 en fungeert als leidraad voor de kandidaatstellingscommissie, het gewestelijk bestuur en de gewestelijke vergadering bij het opstellen en vaststellen van de kandidatenlijst. Bij het opstellen zal het functioneren van de huidige fracties meegenomen worden. Het Gewestelijk Bestuur geeft daarvoor antwoord op de vraag of de verwachtingen die men had op grond van de vorige
profielen uitgekomen zijn en doet hiervan verslag aan de kandidaatstellingscommissie.
Verder krijgt deze commissie inzage in de verslagen van de beoordelingsgesprekken met de individuele fractieleden die zich wederom kandidaat stellen.
Het door de ledenvergadering vastgestelde profiel bestaat uit de volgende elementen:
– Het algemeen partijpolitiek kader waarbinnen de fracties functioneren
– de profielkenmerken van de fractie: de eisen aan de fracties als geheel
– de eisen waaraan de kandidaten moeten voldoen
– aanvullende specifieke eisen aan de fractievoorzitter
– aanvullende specifieke eisen aan de leden van het college van gedeputeerde staten of het waterschapsbestuur.
-aanvullende specifieke eisen aan de lijsttrekker.

De Partij van de Arbeid in Fryslân
De Partij van de Arbeid Fryslân is onderdeel van een sociaaldemocratische beweging, de PvdA, die in 2005 in het beginselprogram heeft vastgesteld dat vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit de uitgangspunten vormen voor het politieke optreden van PvdA. Voor de PvdA staat het recht op een fatsoenlijk bestaan centraal, een bestaan dat een volwaardige participatie in de samenleving mogelijk maakt.

Speciaal voor de Statenfractie geldt dat de noodzaak voor het tot stand brengen van maatschappelijke verbeteringen in Fryslân onverminderd groot is. Er is nog steeds veel te doen, en aanzetten tot verbetering moeten worden doorgezet.
Provincies zijn in het Nederlandse staatsbestel als vertegenwoordiger van de regio’s een noodzakelijke tegenmacht ten opzichte van Den Haag. Kernrol van de provincie is om provincie- brede belangen te borgen en gemeente-overstijgende doelen te helpen realiseren.
De PvdA Fryslân heeft in het vorige Statenverkiezingsprogramma al aangegeven uit
te gaan van voortbestaan van de Provinsje Fryslân. Fryslân zien we als een bestuurlijke en politiek-culturele eenheid. Bovendien is Fryslân een waterstaatskundige eenheid.
De Provinsje is bij uitstek de bestuurslaag die maatschappelijke problemen gebiedsgericht kan aanpakken. Dan denken we aan ruimtelijke ordening, integraal waterbeheer, en alles wat met het landelijk gebied verbonden is, als plattelandsbeleid, landbouw en natuur, landinrichting en de realisatie van de Ecologische hoofdstructuur.
Het Noorden van Nederland heeft bovendien een sterke traditie inzake regionaaleconomische
politiek. Met Drenthe en Groningen heeft Fryslân zich ingezet voor verbetering van de verbindingen met de Randstad. Door uit te gaan van eigen kracht en het voeren van een eigen beleid streeft de Provinsje, met Leeuwarden, naar de totstandkoming van een sterke onderwijs- en onderzoekskolom die in het basisonderwijs begint. Innovatie is de basis voor een sterk regionaal-economisch beleid. Samen met de Fryske Akademy en de Waddenacademie vormt Wetsus de kern van een universitair kenniscentrum. Dit kenniscentrum sluit aan op de regionale
economische agenda en verbindt onderwijs, onderzoek en het toepassen van kennis.
De Provinsje Fryslân is daarenboven eerstverantwoordelijk voor het Friese taal- en cultuurbeleid, om uitvoering te geven aan de bepalingen in het Europees Handvest voor Regionale en Taalminderheden over het Fries. De Provincie volgt de gemeenten Oost- en Weststellingwerf aangaande de bepalingen over de erkenning fan het Stellingwerfs volgens deel twee van het Handvest.

Er wordt veel gevraagd van de bestuurders die wij als PvdA willen leveren. Het fractieprofiel benoemt de kwaliteiten waaraan een fractie als geheel moet voldoen. Dat begint in deze tijd met politiek-strategisch inzicht; een fractie moet helder voor ogen hebben wat de uitdagingen zijn waar de Provinsje en Wetterskip voor staan en wat voor visie de Friese Partij van de Arbeid heeft op de toekomst van de Provinsje en Wetterskip, haar profiel en het takenpakket dat daarbij hoort. De Friese Partij van de Arbeid ziet in bovengenoemde beleidsterreinen de kern van de taken fan Provinsje en Wetterskip (voor het waterbeheer) voor de komende jaren.
Onze fractie zal de nodige creatieve inbreng op bovengenoemde beleidsterreinen moeten leveren. De PvdA wil noodzakelijke veranderingen niet van bovenaf opleggen, maar daarvoor een draagvlak creëren samen met maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en inwoners van onze provincie. De deskundigheid van de fractieleden zal daarom alleen effectief zijn als die wordt ingebracht in het
grotere geheel van de fractie. Onze fractieleden onderscheiden zich naast hun deskundigheid door een voortreffelijke verbinding met het maatschappelijk veld, en door hun inbreng in de afwegingen van de fractie, dit alles binnen de financiële mogelijkheden van de Provinsje.

Eisen aan elk van de fracties als geheel
De lijst van de kandidaten voldoet aan de volgende punten:
1. De fractie straalt een herkenbare, open en proactieve houding uit en maakt actief deel uit van de grotere sociaaldemocratische beweging, de PvdA, en heeft daarin een herkenbaar “PvdA-gezicht”.
2. De fractie is samengesteld op basis van kwaliteit, in een goede balans tussen ervaring en nieuw talent; de zittingsperiode is daarom in principe niet langer dan drie perioden (=12 jaar)
3. Belang wordt gehecht aan een fractie waarin de diverse Friese regio’s vertegenwoordigd zijn, er een verscheidenheid is aan maatschappelijke achtergronden en deskundigheden, die een evenwichtige leeftijdsopbouw kent, waarin voldoende fractieleden het Fries in woord en geschrift actief beheersen, en er evenwichtige verdeling tussen mannen en vrouwen.
4. De fractie is zich bewust van haar kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rol en weet deze rollen effectief te vervullen om ons verkiezingsprogramma te verwezenlijken.
a. De samenstelling van de fractie moet vertrouwen bieden voor een goede onderlinge samenwerking, waarbij de fractie als team opereert en de leden elkaar ondersteunen en aanvullen. Daarbij wordt gelet op sociale vaardigheden en collegialiteit.
b. Diversiteit in belangstelling en inhoudelijke kennis, zodat op de verschillende dossiers kennis aanwezig is, maar de fractie ook niet alleen uit specialisten bestaat;
c. Diversiteit in vaardigheden, zoals debat- en vergadertechnieken, spreken in het openbaar, ombudswerk, etc.
d. Binding en contacten met afdelingen, het gewest en de landelijke PvdA.
5. De fractie streeft ernaar zich steeds verder te ontwikkelen; met de leden van de fractie vinden jaarlijks gesprekken plaats, die tot doel hebben de persoonlijke ontwikkeling, de samenwerking intern en het ‘beeld’ van de PvdA naar buiten toe, verder te optimaliseren.
6. De fractie beschikt over voldoende leden die de onderscheiden functies van het fractiebestuur kunnen vervullen, voorzitterschappen voor functies in Provinciale Staten kunnen vervullen en leden die namens de Staten in besturen kunnen plaatsnemen.

Eisen aan individuele fractieleden:
Onderscheid wordt gemaakt tussen:
1. Minimumeisen.
2. Voorkeuren of kwaliteiten die voor de functie van Statenlid wenselijk worden geacht.
3. Formele eisen

1. Minimumeisen te stellen aan het fractielid
– moet zich kunnen en willen presenteren als een vertegenwoordiger van de PvdA en beslissingen/actie nemen vanuit sociaaldemocratisch oogpunt;
– is in staat een notitie te schrijven en deze vervolgens te presenteren en te verdedigen;
– heeft de bereidheid om tenminste 20 uur per week (avonden plus een vaste statendag in de week) te besteden aan het fractiewerk gedurende de volledige periode van vier jaar;
– is tenminste een keer per maand op de vrijdagmiddag beschikbaar voor PvdA-werkbezoeken;
– bezoekt (behoudens overmacht en ziekte) altijd de Statenvergaderingen, de commissievergaderingen, fractievergaderingen en de gewestelijke vergaderingen;
– steekt tijd in het onderhouden van goede contacten met de bevolking en maatschappelijke organisaties in Fryslân;
– is in staat binnen afzienbare tijd na de inwerkperiode met hulp van een mentor (zeg
maximaal: 1 jaar) als zelfstandig Statenlid te functioneren en zich de basisvaardigheden van een Statenlid eigen te maken, zoals o.a. het schrijven van schriftelijke vragen, een motie, amendement, initiatiefvoorstel;
– is in staat goede contacten te leggen en te onderhouden met de media;
– heeft minimaal een passieve beheersing van het Fries, terwijl ook fractieleden het Frysk actief moeten beheersen
– is een teamspeler;
– komt afspraken na;
– onderschrijft de door de fractie te stellen regels, inclusief betaling van de maandelijkse afdracht van fractieleden aan het door het gewestelijk bestuur te beheren fonds voor de verkiezingen; de afdracht bedraagt 6% van de bruto “vergoeding werkzaamheden” van fractieleden.

2. Voorkeuren/kwaliteiten – competenties
– beschikt over goede sociale en communicatieve vaardigheden;
– is in staat te enthousiasmeren en te inspireren;
– is creatief en inventief;
– beschikt over doorzettingsvermogen;
– kan omgaan met conflicten;
– is in staat tot zelfreflectie;
– put bij voorkeur uit een zekere mate van bestuurlijke of maatschappelijke vaardigheden en ervaring;
– heeft gevoel voor politieke en bestuurlijke verhoudingen;
– heeft een netwerk binnen Fryslân en de PvdA of is in staat dat te ontwikkelen;
– is in staat het belang van Fryslân ook op noordelijk (SNN), en/of landelijk (IPO) en/of
internationaal (NHI) niveau te behartigen.

3. Formele eisen
– voldoet aan de wettelijke eisen;
– kan een verklaring omtrent gedrag overleggen;
– is lid van de PvdA (minimaal vanaf 4 weken voor sluiting van de kandidaatstelling);
– onderschrijft de interne bereidverklaring van de PvdA;
– onderschrijft de gedragscode van de PvdA;
– committeert zich aan het verkiezingsprogramma, tenzij op punten een schriftelijk
onderbouwd voorbehoud is gemaakt (dit zal bij de agendering van de gewestelijke
vergadering over de “kandidatenlijst” bekend gemaakt worden);
– onderschrijft dat hij/zij zich verplicht tot de afdrachtregeling zoals in statuten en
huishoudelijk reglement is vastgesteld.
– verklaart het fractielidmaatschap ter beschikking te stellen indien hij/zij – eigener
beweging of als gevolg van een fractiebesluit – niet langer deel uit maakt van de
fractie;

Aanvullende eisen aan de fractievoorzitter
– is in staat als eerstverantwoordelijke de zorg van het goed functioneren en profileren van de PvdA-fractie te dragen;
– kan de politieke visie van de PvdA uitdragen en vertalen in provinciaal beleid;
– heeft gevoel voor politieke verhoudingen en voor de instrumenten voor een dualistisch bestuur;
– kan nieuwe input geven aan de (provinciale) PvdA en nieuwe projecten starten;
– kan leiding en sturing geven aan de fractie, coachend optreden en enthousiasmeren;
– heeft een bindend vermogen en is een bruggenbouwer.

Aanvullende eisen aan de leden van het College van GS of het Bestuur van het Waterschap
Mocht de PvdA Fryslân terugkeren in het College, dan zal de fractie na advies gekregen te hebben van de gewestelijke vergadering, een of meer bestuurders voordragen aan Provinciale Staten. We vragen van onze Gedeputeerde(n) dat deze
– de politieke visie van de PvdA kan vertalen in provinciaal beleid en deze voor het voetlicht kan brengen bij de Friese bevolking;
– gevoel heeft voor politieke verhoudingen en voor de instrumenten voor een dualistisch bestuur;
– landelijk uitgezet overheidsbeleid kan vertalen naar consequenties op provinciaal niveau en dat kan communiceren;
– zich in conflictsituaties tussen partijen objectief en onafhankelijk kan opstellen;
– kennis van of affiniteit met het provinciaal bestuur heeft;
– bestuurlijke of maatschappelijke ervaring heeft;
– inhoudsdeskundige is en bereid is zijn/haar kennis te verbreden en te verdiepen;
– maatschappelijk betrokken is;
– initiatiefrijk is en leergierig en een bindend vermogen heeft;
– de belangen van Fryslân met overtuiging naar voren kan brengen en met kracht behartigen;
– binnen het College zowel collegiaal besturen als partijpolitiek handelen te zullen gebruiken.
– coöperatief kan samenwerken met de eigen Statenfractie;
– staat bij voorkeur op de lijst en heeft in elk geval een gesprek met de kandidaatstellingscommissie.

Aanvullende eisen aan de lijsttrekker
De lijsttrekker is het boegbeeld in de verkiezingscampagne; na de verkiezingen is de lijsttrekker politiek leider. We vragen van de lijsttrekker dat hij/zij:
– staat in de traditie van sociaaldemocratisch bestuur in Fryslân;
– met overtuiging kan uitdragen waar de PvdA in Fryslân voor stond en staat;
– een bruggenbouwer is;
– de bewoners van Fryslân kan betrekken bij de maatschappelijke vraagstukken in de provincie, en in discussie kan treden over wat bewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven kunnen doen, en wat daarbij van het provinciaal bestuur verwacht kan en mag worden.
– Fryslân naar buiten toe met allure kan vertegenwoordigen.