Erik de Groot is sinds 26 februari Statenlid namens de PvdA. Student mediaredactiemedewerker Lissa van Ruler is met Erik gaan zitten om te praten over de beëdiging, de sfeer op het provinciehuis, zijn werk en studietijd.
De beëdiging
Sinds 26 februari is Erik de Groot Statenlid. Ik ben benieuwd hoe hij deze dag heeft ervaren. “Het was een bijzondere dag en een bijzonder moment van de beëdiging. Je leeft ernaartoe, want je weet dat er op dat moment iets memorabels gebeurt.” Erik ervaarde de beëdiging ook als een hele eer.
De sfeer op het provinciehuis
“De sfeer dat begint al bij de ontvangst. Ik loop hier nu al een goede maand mee en het is hier uitermate gastvrij, vriendelijk en servicegericht bij de receptie.” Erik vertelt me ook dat iets anders hem nog erg bij staat wat zeker bepalend is voor de sfeer in het provinciehuis. Deze herinnering heeft te maken met het afscheid van Lilianne van den Broek. De commissaris van de Koning gaf een toespraak en sprak over de goede omgang tussen de fracties en alle mensen. Hier is Fryslân een van de weinigen in, de commissaris ziet dit als iets zeer waardevols en waakt hierover. Erik omschreef het als een indrukwekkend, mooi verhaal. “Zelf vind ik dat ook heel belangrijk, je kan erg van mening verschillen van elkaar, maar je kunt elkaar ook blijven respecteren en waarderen.” Erik heeft het gevoel dat je binnen de fractie wordt gerespecteerd en gewaardeerd in je eigen expertise. “Er wordt goed naar elkaar geluisterd.”
Jongere jaren
Werd er vroeger veel over de politiek gesproken tijdens Erik zijn jeugd? “We waren niet politiek actief thuis, maar ik weet wel dat mijn vader meer van de christendemocratie was.” Doordat zijn vader meer zag in de christendemocratie was het thuis niet een gangbaar denkbeeld om voor de PvdA te zijn. Daar was Erik een uitzondering in. “Ik denk dat mijn politieke bewust zijn vooral in mijn pubertijd is begonnen.” Rond zijn zeventiende startten er politieke gesprekken tussen zijn vader en hem. Hij had al snel door dat ze in verschillende kampen zaten. “Het waren mooie en pittige gesprekken.” Hij bewaart hier goede herinneringen aan.
Studeren en werken
Erik heeft de keuze gemaakt om een administratieve opleiding te doen. Na deze studie begon hij te werken en bleek dat deze sector hem helaas niet lag. “Ik heb een week of 6 administratief werk gedaan en kwam er heel vlot achter dat dat niet mijn toekomst was.” Waarom Erik er geen voldoening uit kon halen? Hij wou meer betekenen voor andere mensen, echt ertoe doen.
Dit bracht hem bij de interne inservice-opleiding voor verpleging. “De opleiding voor de verpleging was echt een leerzame tijd. Je startte met een vaste groep en daar zijn mooie herinneringen aan overgebleven. Ook mooie contacten die tot op de dag van vandaag voortduren.” Vervolgens heeft Erik nog een dagopleiding HBO-verpleegkunde gedaan. Ook dit was een rijke en leerzame periode. Daarna kon hij aan het werk als manager in de zorg. Aansluitend op deze baan heeft Erik ervoor gekozen om de opleiding bedrijfskunde te gaan doen. In 2004 is Erik afgestudeerd in algemene sociale wetenschappen. “Ik heb eigenlijk wel een leven gehad van continue leren, leergierig zijn, dingen willen oppikken en brede interesses hebben.”
Niet stil staan
Wat je in Erik zijn studeer-geschiedenis wel kan zien is dat hij geen man is van stil staan. Ik vraag aan Erik of hij zijn studeerperiode zo had verwacht. “Ik had vroeger de fantasie dat ik in een keer door zou leren naar de universiteit voor economische faculteit. Dit is er eigenlijk niet van gekomen. Dus dit leertraject, gestapeld leren, dat paste blijkbaar beter bij mij.” Erik heeft het altijd fijn gevonden om te leren. “Het was wel een wens om niet stil te blijven staan, blijven ontwikkelen, dat zat eigenlijk altijd wel in me.”
Ouderenzorg
Na de verpleging koos Erik ervoor om de ouderenzorg in te gaan. Zo begon hij in de ouderzorg als zorgmanager en werd hij later divisiedirecteur van vijf zorglocaties. Waarom de ouderenzorg? “Ja dat zijn keuzes, op een gegeven moment ben je klaar met studeren en dan ga je solliciteren. Dat hele technische inhoudelijke dat heb ik vier jaar gedaan, maar daarin vond ik toch wat minder bevrediging in. Met mijn kennis die ik had opgedaan op het HBO kon ik eigenlijk in de ouderenzorg dat veel meer en concreter toepassen. Ik kon naar mijn idee meer invloed uitoefenen, er was ruimte voor nieuwe ideeën.”
Fryslân
Toen Erik het administratieve werk achter zich had gelaten en de verpleging in ging koos hij ervoor om te verhuizen. Hij vond het een goed idee om een nieuwe start te maken, om een nieuwe omgeving in te gaan. De keuze waar hij dan zou willen wonen was snel gemaakt. “Onze oude buren waren in Fryslân gaan wonen, daar zijn we ooit op bezoek geweest. Ik werd eigenlijk direct enthousiast door Fryslân. Toen dacht ik daar moet ik proberen aan het werk te komen!.” En het duurde niet lang of hij ontmoette daar zijn vrouw, met wie hij al 43 jaar samen is.
Statenlid
En nu opeens in de politiek, is dat niet abrupt? “Nou die interesse was er altijd wel. Een jaar of zes terug ben ik lid geworden, ik ben ook naar congressen gegaan en ik heb me bezig gehouden met gemeenteraadsverkiezingen.” Erik heeft met de gemeenteraadsverkiezingen van Opsterland geholpen met campagnes en meegeschreven aan het verkiezingsprogramma.
Eerst kon Erik de politiek er tijdens zijn werk moeilijk bij hebben, maar de laatste tijd werd het rustiger en ontstond er ruimte. “Ik dacht nou moet ik ook mijn bijdrage leveren, nu is het mijn beurt.” Hij heeft altijd bewondering voor mensen gehad die zich inspannen voor de democratie. Dus plotseling, nee de interesse in de politiek die was er altijd al.
Waarom de PvdA en wat wilt u bereiken?
Waarom Erik lid is van de PvdA heeft alles met het rechtvaardigheidsgevoel te maken. “Democratie en een rechtvaardige samenleving hebben we niet automatisch, maar moet je met elkaar bewaken en actief onderhouden.” Volgens Erik heeft de mensheid snel de neiging om individuele zaken voorop te stellen boven zaken die meer algemeen belang hebben. “Dit kan tot misstanden en oneerlijke situaties leiden en daar kan ik slecht tegen.” Erik ziet de PvdA als een rechtvaardige partij.
Wat wil Erik als statenlid bereiken?
“Wat ik zou willen bijdragen is de communicatie naar de achterban, dat mensen zich gehoord voelen en betrokken raken bij de politiek. De gemeenteraad is daarin wat gemakkelijker, dat speelt zich dichtbij huis af. Landelijke politiek spreekt ook aan, maar de provinciale politiek zit daar wat tussenin. Als ik daar met mensen over spreek moet ik ook veel uitleggen. Dus daar waar ik een bijdrage kan leveren om het te verduidelijken en aanspreekbaarder te maken vind ik dat wel een missie.”