Op studiereis LNG naar Noorwegen
VIDEO – Zeven Friese Statenleden van verschillende politieke partijen zijn van 13 tot 15 maart naar Noorwegen afgereisd om diverse bedrijven te bezoeken die op het gebied van LNG interessant zijn om van te leren en de opgedane kennis toe te passen bij nieuwe ontwikkelingen in onze provincie Fryslân. LNG staat voor Liquid Natural Gas die je kunt onderverdelen in twee soorten:
Bio LNG, gemaakt van groen afval
De Noorse bevolking scheidt het afval anders dan wij dat doen. Ze gebruiken gekleurde afvalzakken die gratis verkrijgbaar zijn bij de supermarkten. Bijvoorbeeld een rode zak voor plastic afval, groen voor etensresten enz. Alle verschillende gekleurde zakken deponeren ze in een grote afvalbak die wordt opgehaald. Het afval wordt verzameld in een afvalverwerkingsfabriek, waar de kleuren van de zakken worden herkend en zo worden gescheiden. Al het afval wordt onderverdeeld en gebruikt. Hiervoor zijn in totaal vier verschillende fabrieken in de omgeving van Oslo. In een zo’n fabriek – in Romerike – zijn wij op werkbezoek geweest. Aan het einde van de innovatieve processen blijft er niets aan restafval over en is zelfs de CO2 verkocht aan Coca Cola, die het gebruikt voor het koolzuur in de frisdranken. De energie die wordt gewonnen door deze vorm van afvalverwerking zorgt ervoor dat de hele stad Oslo (ca. 500.000 inwoners) het hele jaar door verwarmd wordt, het hele openbaar vervoer in Oslo op biogas/bio LNG rijdt en alle scholen worden voorzien van elektriciteit.
LNG, gemaakt van aardgas
Noorwegen heeft veel aardgas in de grond. In tegenstelling tot Nederland is het door de slechte infrastructuur, de vele bergen en fjorden onmogelijk om een degelijk gasnet aan te leggen waardoor het land al snel ging kijken naar alternatieven om hun aardgas te gebruiken en LNG fabrieken heeft gebouwd. LNG is sterk gekoeld aardgas dat daardoor 600 keer kleiner wordt, goed te transporteren en veiliger. Zodra LNG is ontstaan, is het vloeibaar 600 keer kleiner in omvang dan aardgas. Bij een eventueel lek zal de LNG naar boven stijgen en verdampen waardoor de gevaren van LNG niet groot zijn voor de omgeving.
We hebben een bezoek gebracht aan de bio-LNG fabriek in Romerike, vlakbij Oslo. Daar hebben we gezien hoe van groen afval bio brandstof wordt gemaakt. We hebben alle stappen die er nodig zijn om van afval bio-LNG te maken bekeken. Het was indrukwekkend om met eigen ogen te zien dat het cradle-to-cradle principe in Noorwegen vanuit afval naar brandstof, zo voortvarend wordt toegepast. Dit past goed binnen onze visie. Ook hebben we in Frederikstad een LNG station bekeken van de firma AGA, daarna zijn we in de haven van Ora ontvangen voor een presentatie over de brandstof LNG die gemaakt wordt uit aardgas en hebben we een kijkje mogen nemen bij de LNG-terminal vanSkangass.
Hoe succesvol, innovatief en mooi het er ook uit ziet, het blijft aardgas, een fossiele brandstof die eindig is. De PvdA in Fryslân wil graag, om meerdere redenen, onafhankelijk van fossiele brandstoffen worden. Bio-LNG heeft daarentegen weinig nadelen en past binnen onze duurzaamheidsvisie. Een retourtrip op een veerboot in Oslo over het Oslofjord leerde dat zelfs grote veerboten op duurzame LNG kunnen varen en dat brengt inspiratie voor de toekomst van Fryslân. Het zou wel heel bijzonder zijn als in de toekomst ons openbaar vervoer en veerboten op Bio-LNG kunnen rijden en varen.