Platteland

Nieuwsberichten over Platteland

Ried bouwt aan nieuw dorpshuis De Rede: ‘Wy dogge it mei elkoar’

door Provinciale Staten op 21 februari 2017
Foto PvdA Fryslân

FOTOREPORTAGE – Een hechte gemeenschap met grote plannen, zo kan Ried (Frankeradeel) het beste omschreven worden. Nadat het dorp vorig jaar met een groep vrijwilligers de lokale muziekkoepel deed herrijzen, is het nu de beurt aan dorpshuis ‘De Rede’. De PvdA bracht vrijdag een werkbezoek aan dit ‘rode’ dorp en kreeg daar een indruk

lees verder »

‘Friese mobiliteitscentrale moet succes worden’

door Provinciale Staten op 26 januari 2017

Gisteren stemde Provinciale Staten in met het oprichten van een mobiliteitscentrale in Noordoost Fryslân. De PvdA is al jarenlang voorstander van dit plan. Wanda Ottens, woordvoerder verkeer en vervoer, sprak de hoop uit dat de pilot een succes wordt zodat het over meer gebieden in de provincie uitgerold kan worden.

lees verder »

Voor het te laat is: duurzame landbouw voor behoud kievit en grutto

door Provinciale Staten op 6 december 2016

De provincie moet vaart maken met het beleid voor duurzame landbouw. Die oproep deed Provinciale Staten begin november op initiatief van de PvdA, Partij van de Dieren en D66. Vorige week brachten de LC en het Friesch Dagblad (28 november) het alarmerende nieuws dat de aantallen grutto’s, kieviten en andere weidevogels in Nederland blijven afnemen.

lees verder »

‘Bruisend Hart Hallum’ verdient steun voor verbeteren leefbaarheid

door Provinciale Staten op 10 november 2016

De PvdA heeft zich gistermiddag tijdens de Statenvergadering hard gemaakt voor steun vanuit de provincie voor het project ‘Bruisend Hart Hallum’. Dit initiatief, dat is opgezet vanuit de dorpsgemeenschap, heeft als doel de leefbaarheid in Hallum en omgeving te verbeteren en de krimp te lijf te gaan. Op dit moment is er onzekerheid

lees verder »

PvdA pleit voor betere samenwerking met Friese regio’s

door Provinciale Staten op 30 juni 2016

De regio’s vooraf beter en intensiever betrekken bij het maken van gebiedsplannen. Daar moet de provincie, volgens de PvdA, beter en meer op in zetten. De wijze waarop dit op dit moment gebeurd is volgens woordvoerder Tjerk Voigt onvoldoende en hij noemde het huidige voorstel „veel te globaal” en „accentloos”.

lees verder »

Wanda Ottens op weidevogelsafari in De Lytse Deelen

door Provinciale Staten op 2 juni 2016
Foto PvdA Fryslân

Een weidevogelsafari door het Friese platteland. Genieten van de rust, het kruidenrijke landschap het geluid van een overvliegende Wulp en het zacht gegraas van blaarkoppen. Wanda Ottens en diverse andere Statenleden werden woensdag op de boerenkar van Sjoerd en Janna Miedema uit Haskerdiken gehesen en uitgebreid bijgepraat over kansen en uitdagingen van het biologisch boeren.

lees verder »

PvdA wil lange termijnvisie over aanpak krimp

door Provinciale Staten op 25 maart 2016
Foto PvdA Fryslân

Als reactie op het krimprapport van de Noordelijke Rekenkamer heeft het college het krimpbeleid ‘aangescherpt’. De PvdA vindt dat er te weinig aandacht is voor de lange termijneffecten van krimp. “It nije belied is hiel iensidich rjochte op lokale en heechút regionale fraachstikken”, zei krimpwoordvoerder Roel de Jong.

lees verder »

Muizenschade: “Boeren de zomer door helpen”

door Provinciale Staten op 23 februari 2015
Foto PvdA Fryslân

“Een Friese boer wil zichzelf redden.” Daar is Statenlid Douwe Hoogland zeker van. Maar met de huidige muizenplaag, en de schade die ermee samengaat, is dat moeilijk. “De schade kan oplopen tot 100.000 euro per bedrijf.” Er moet daarom serieus gekeken worden naar het probleem vindt de PvdA. Hoogland: “Het kan boeren de kop kosten.”

lees verder »

Grote landbouwbedrijven in Fryslân beperkt mogelijk

8 april 2013

Friese melkveebedrijven moeten als zij groter willen worden dan 1,5 hectare aan een aantal voorwaarden voldoen. Dat werd woensdag besloten tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Zo moet er voldoende grond bij het bedrijf horen en een deel van die grond moet dicht bij het bedrijf liggen. Daarnaast mag het bedrijf niet groter zijn dan

lees verder »