Voor een natuurinclusiever pachtbeleid

Door Provinciale Staten op 7 oktober 2024

Boeren die grond van de provincie pachten, en deze grond natuurinclusief bewerken moeten een grotere stimulans krijgen van de provincie. Dat is de strekking van motie die de PvdA samen met GrienLinks, ChristenUnie, BBB en PvdD heeft ingediend en een ruime meerderheid behaalde tijdens de Staten van 25 oktober.

Natuurinclusieve landbouw wordt door het huidige college steeds minder gestimuleerd. Eerder kondigde GS al aan dat biologische boeren geen voorrang meer zouden krijgen op de provinciale pachtgronden. Tegelijkertijd werd de pachtprijs per hectare fors verhoogd: van 880 euro naar 1250 euro. Dat maakt het voor een boer niet bepaald gemakkelijker om zijn bedrijfsvoering meer natuurinclusief te maken.

Vervolgens wilde GS natuurinclusieve boeren tegemoetkomen door hen een maximale korting van 150 euro te geven op de pachtprijs. Maar dat is in de ogen van de PvdA veel te mager om natuurinclusieve landbouw echt te stimuleren. Daarbij zou deze korting niet in verhouding staan tot de grote beperkingen die gelden voor natuurinclusief: zo mag je geen pesticiden gebruiken en heb je te maken met een aangepast maaibeleid. Daarom heeft de PvdA met steun van andere partijen het college verzocht om deze korting, binnen de wettelijke mogelijkheden, zo hoog mogelijk in het voordeel van de natuurinclusief uit te laten vallen.

Meer voorstellen

Op grote lijnen is het nieuwe pachtbeleid van de provincie tegenstrijdig met andere doelstellingen. Zo heeft de provincie eerder vastgelegd dat de provincie geen pesticiden gebruikt op haar eigen grond, maar staat via een pachtconstructie nu wel toe dat derden pesticiden gebruiken op provinciale gronden. Bovendien ligt er een landelijke opgave om het biologische areaal flink omhoog te krikken – van 4 naar 15 procent.

Vanuit die gedachte heeft de PvdA een aantal wijzigingen van het voorgestelde pachtbeleid van de FNP mee-ingediend. Zoals het verbod van het gebruik van glyfosaat op, maar ook dat de provinciale gronden sowieso enkel aan natuurinclusieve boeren moet worden toegewezen. Helaas was hier in de Staten geen meerderheid voor. Ook een motie van de PvdD, GrienLinks en SP (welke werd gesteund door de PvdA) om een het nieuwe pachtbeleid sowieso in te trekken en het oude pachtbeleid door te zetten, kon niet rekenen op een meerderheid.