PvdA voorstander geitenstop: ‘Gezondheid Friezen boven alles’

Door Provinciale Staten op 11 juli 2019

“Er is aangetoond dat er een verhoogd risico is op ernstige longontsteking bij mensen die wonen in een straal van twee kilometer rond een geitenhouderij.” Volgens Statenlid Lilianne van den Broek is dit feit voor de PvdA reden genoeg om nog een jaar vast te houden aan de geitenstop in Fryslân. “De gezondheid van Friezen gaat boven alles en mag niet ondergeschikt zijn aan economische belangen.”

Bedrijven zelf niet op slot

De verwachting is dat er eind dit jaar duidelijkheid komt over de factoren die van invloed zijn op het verhoogde risico op longontsteking rond geitenhouderijen. De PvdA wilde de uitkomsten van deze onderzoeken afwachten. Van den Broek is van mening dat dat Friese geitenhouders geen concurrentienadeel hebben: “Andere geitenhouders zitten in hetzelfde schuitje. De bedrijven zelf staan niet op slot, ze kunnen doorgaan met produceren van melk en die afvoeren.”

Gezondheidsrisico neemt toe

Na een stevig debat bleek een meerderheid van de geitenstop af te willen. “Het loslaten van de geitenstop heeft als gevolg dat er bedrijven elders uit het land naar onze provincie komen”, reageerde Van den Broek. “Daardoor zullen er meer Friezen een gezondheidsrisico lopen, omdat er meer mensen binnen een straal van twee kilometer van een geitenhouderij komen te wonen.”

Met het loslaten van de geitenstop, vindt Van den Broek het een noodzaak dat er beleid komt voor duurzame geitenhouderijen. Het feit dat een motie hiertoe werd aangenomen is voor de PvdA slechts een schrale troost na een teleurstellende stemuitslag.

Woordvoerder

Woordvoerder


Lilianne van den Broek

Statenlid
Landbouw, Natuur & Water

Telefoon: 06 – 12 56 57 77
E-mail: l.vandenbroek@fryslan.frl

Stuur mij een bericht