24 november 2013

PvdA Fryslân wil verbod bestrijdingsmiddelen lelies

De PvdA Statenfractie in Fryslân is bezorgd over het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij het telen van lelies. De fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp. De PvdA in Fryslân is van mening dat er onmiddellijk een verbod op het gebruik moet komen zolang niet is aangetoond dat het middel veilig is voor de volksgezondheid.

Aanleiding voor het stellen van de schriftelijke vragen was de uitzending van het onderzoeksprogramma Zembla met als titel “Lelies met een luchtje”. Bij het telen van lelies worden veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Onder andere het middel ‘Metam Natrium’, een omstreden middel waar een Europees verbod voor is. Omwonenden in Fryslân maar ook in Drenthe, Overijssel en Zeeland zijn bezorgd en hebben klachten, zoals ademhalingsproblemen, prikkelende ogen en huidaanslag. De GGD Noord-Nederland maakt zich grote zorgen over de gevolgen van genoemde bestrijdingsmiddelen voor de volksgezondheid. De dienst wil precies weten wat de gevolgen zijn voor de volksgezondheid en wil een onderzoek.

De volgende schriftelijke vragen zijn gesteld

  1. Is het college op de hoogte van deze problematiek?
  2. Kan het college aangeven om hoeveel hectare het in Fryslân gaat en op welke locaties?
  3. Gebruiken deze telers ook het bestrijdingsmiddel ‘Metam Natrium’ en hebben zij daar vergunning voor?
  4. Deelt u de bezorgdheid van de GGD en is het college met hen van mening dat er eerst onderzoek moet worden gedaan naar de gevolgen voor de volksgezondheid?
  5. Bent u met de PvdA van mening dat er onmiddellijk een verbod op het gebruik moet worden uitgevaardigd, als nog niet aangetoond is dat het middel veilig is voor de volksgezondheid