Partijen willen opheldering Gedeputeerde Staten over tegenhouden natuurproject Grou

Door Provinciale Staten op 9 februari 2024

De PvdA, GrienLinks, SP, PvdD en D66 zijn geschrokken over de nieuwe feiten uit de ambtelijke stukken over het natuurproject bij Grou. Deze stukken en de reconstructie die de Leeuwarder Courant daarover maakte, maken duidelijk dat het besluit van Gedeputeerde Staten (GS) om nog geen natuurvergunning af te geven voor het oeverproject tegen urgent ambtelijk advies in is genomen. Daarmee is een jarenlange samenwerking tussen de provincie en het Wetterskip bij dit project voor natuurvriendelijke oevers op een treurige wijze beëindigd.

De partijen willen opheldering van GS over de informatie uit de ambtelijke stukken en denken na over de te nemen vervolgstappen.

“Met dit besluit lijkt helemaal niemand geholpen: de PAS-melders niet, omdat de stikstofrechten slechts tijdelijk worden uitgeleend en daarna voor andere doelen kunnen worden ingezet. Het Wetterskip niet, omdat zij mogelijk een miljoenensubsidie uit Europa mislopen die nodig is om het natuurproject uit te voeren. En de provincie zelf ook niet, omdat dit project bijdraagt aan de waterkwaliteit en wij onszelf in de voet schieten als wij de KRW-doelen niet op tijd halen”, reageren de partijen.