Natuur is in ons allen belang

Door Provinciale Staten op 29 mei 2020

Tijden veranderen. Een aantal jaren geleden konden we nog zeggen: “We doen ons best natuur te realiseren, maar andere zaken hebben meer algemeen belang.” Tegenwoordig is dat echt anders. In de stikstofcrisis geeft het kabinet zelfs prioriteit aan het herstellen van natuur boven het hard rijden op de snelweg. Natuurherstel blijkt nodig om stikstofruimte vrij te maken om woningen te kunnen blijven bouwen. In de tijd dat jonge mensen heel moeilijk aan een betaalbare woning kunnen komen, is natuurherstel daarmee onbetwistbaar algemeen belang geworden. Voor de PvdA was dat altijd al het geval, gelukkig is er een meerderheid in de Friese politiek die dit nu ook erkent.

De natuur staat ernstig onder druk. Stikstofdepositie is niet het enige probleem; de biodiversiteit holt achteruit, de grutto is bijna verdwenen uit het Friese landschap. Daarom is het belangrijk dat de natuurdoelstellingen die internationaal zijn afgesproken nagekomen worden, ook in Fryslân. De natuurontwikkeling en het bijbehorende beheer in het kader van de Natura2000 en de Kader Richtlijn Water programma’s moet in 2027 gerealiseerd zijn.

Natuurlijk moet dat door uitvoerig te gaan praten met de grondeigenaren, veelal boeren, over wiens land het gaat. In heel veel gevallen zal het, met het nieuwe grondbeleid van de Provincie in de hand, mogelijk zijn om deze gebieden in te richten en te beheren met medewerking van de grondeigenaren. Bijvoorbeeld door het inzetten van ruilgrond of een vergoeding te geven aan de eigenaren die zelf natuurbeheer willen gaan doen.

Ik vind wel dat we vast moeten houden aan onze natuurdoelstellingen. Als die doelstellingen in de loop van de tijd richting 2027 niet gehaald worden en vrijwillige medewerking van grondeigenaren, ook na uitvoerig overleg en aanbieden van alternatieven, niet in zicht komt, dan is het in het algemeen belang noodzakelijk dat het instrument onteigening in gang gezet wordt om de natuurafspraken waar te maken. Ik reken erop dat dat slechts uitzonderingsgevallen zijn, maar: voldoende natuur, is in ons aller algemeen belang.

Hetty Janssen
Fractievoorzitter PvdA Fryslân

Hetty Janssen

Hetty Janssen

Statenlid

Woordvoerder Landbouw, Natuur & Water