Door Provinciale Staten op 26 maart 2016

Met beleving, passie en maatwerk, werken Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel aan de toekomst

Een kringgesprek over het op de kaart zetten van de ‘Wâlden’ in een bijenkorf van velt in Buitenpost. Gloedvolle betogen over de toekomst van ‘It nije hert fan Fryslân’ in de voormalige Garypster melkfabriek ‘De Eendracht’. Een grote groep PvdA-politici, waaronder Kamerleden Jacques Monasch en Lutz Jacobi, keerde vol inspiratie en informatie huiswaarts na deelname aan ‘PvdA foar Fryslân’. Centraal stond de aanpak van armoede in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel en het samenwerken met de inwoners.

Dorpenteams in strijd tegen armoede
“De hoge werkloosheid in Achtkarspelen is en blijft een grote uitdaging.” PvdA-wethouder Gerda Postma draaide er aan het begin van het werkbezoek niet om heen. “Ook Tytsjerksteradiel krijgt steeds meer te maken met het werkloosheidsprobleem.” Er is sprake van een groot ‘granieten’ bestand aan mensen die onder de armoede grens leven. Om dit aan te pakken wordt er met behulp van dorpenteams zoveel mogelijk maatwerk geleverd. Het effect laat alleen nog even op zich wachten, aldus Postma. Een bezoek aan botanische tuin ‘De Kruidhof’ liet zien dat de gemeente en de inwoners van Achtkarspelen vooral vooruit kijken. Zo vertelde directeur Jan Willem Zwart vol passie over de vele plannen die voortvloeien uit het gebiedsinvesteringsprogramma ANNO. Even bijzonder is het project ‘Silence of the Bees’ waaraan ‘De Kruidhof’ in het kader van KH2018 deelneemt. Zwart: “Alles in het kader van biodiversiteit en kunst.” De intensieve samenwerking met het IJstijdenmuseum en het naastgelegen sociaal cultureel centrum ‘It Koartling’ toont daarnaast aan dat er slim en verantwoord wordt ondernomen.

Zonneweide van, voor en door inwoners
’s Middags, toen de overstap werd gemaakt naar buurgemeente Tytsjerksteradiel, was het de beurt aan Gjalt Benedictus van Enerzjy Koöperaasje Garyp en ‘timmertovenaar’ Johan Timmermans. Zij spraken met enthousiasme over de wijze waarop zij Garyp en omgeving leefbaar houden, nadat de aanleg van De Centrale As klaar is. Zo verrijst er vanaf mei dit jaar een zonneweide van zes hectare groot op de plek van een voormalige grofvuilstortplaats. Deze ‘brede griene greide’ levert volgens Benedictus voldoende energie voor 1.700 huishoudens. “Van, voor en door de inwoners van het dorp”, benadrukt de voorzitter van de lokale energiecoöperatie. Met het herbestemmen van panden probeert Timmermans bovendien een steentje bij te dragen aan het oplossen van de woningproblematiek in de regio. Naast het verbouwen van de voormalige melkfabriek tot multifunctioneel complex, sprong het project ‘Boerespul Zoekt Volk’ in het oog. Van een leegstaande boerderij worden verschillende starterswoningen en appartement gemaakt. “Beleven is het nieuwe wonen”, vatte Timmermans als afsluiting zijn werk samen.