Kritiek op subsidie-afwijzing theaterproductie Morphosis

Door Provinciale Staten op 4 september 2024

Een theaterproductie die als nummer één werd beoordeeld voor een provinciale subsidie, werd afgewezen vanwege te veel woorden in de subsidieaanvraag. De Statenfracties van PvdA, D66, SP, GL, PvdD en VVD hebben hier kritiek op. ‘Waar is de menselijke maat?’

De Firma Draaijer & de Vries is op 29 augustus een crowdfunding gestart om de voorstelling Morphosis alsnog te realiseren. Morphosis is een “muzikale, beeldende en poëtische theatervoorstelling die de hedendaagse queeremancipatie onderzoekt en de schaamte ontmantelt.”

De Firma geeft aan dat aanleiding voor de crowdfunding is dat zij te horen kregen dat hun aanvraag niet voldeed aan de formele eisen vanwege overschrijding van het maximale aantal woorden. Dit leidde tot dusdanige puntenaftrek, geven de makers in een toelichting aan, dat de aanvraag van de nummer 1 positie alsnog 11de werd en daarmee buiten de boot viel voor de subsidie. ‘Zuur, balen, stom, maar ook ‘eigen schuld, dikke bult.’, aldus het team.

De beslissing van de provincie heeft geleid tot verontwaardiging bij diverse politieke partijen. PvdA, D66, SP, GL, PvdD en VVD stellen vragen aan Gedeputeerde Sijbe Knol.

Edou Hamstra (PvdA) reageert namens deze partijen: “Wij zetten onze vraagtekens bij deze gang van zaken. Het bestuursakkoord van dit college stelt dat het provinciaal bestuur naast de Friezen wil staan en wil bouwen aan vertrouwen. Waarin mensen centraal staan in beleid en de provincie naast de inwoners staat. In dat licht vinden wij een dusdanig puntenaftrek voor te veel woorden daar niet bij passen. We zien het nog te vaak mis gaan, ook bij andere aanvragen van inwoners die met veel energie activiteiten willen organiseren voor onze provincie.”

De partijen wijzen erop dat er in Provinciale Staten al meerdere keren is gepleit voor meer hulp en begeleiding vanuit de provincie voor Friezen die gebruik willen maken van diverse regelingen. “Als een overheid écht naast haar inwoners wil staan, stellen zij de inhoud van subsidieaanvragen voorop en helpen ze bij de procedures,” aldus Hamstra.

De partijen vragen het college om nu actief aan de slag te gaan met het makkelijker en toegankelijker maken van aanvragen.