26 september 2014

‘Guozzen, foar de ien in lust, foar oaren in lêst’

Trekkers voor de deur van het provinciehuis. Dat kan maar een ding betekenen: landbouwonderwerpen op de agenda van de Statenvergadering. Afgelopen woensdag waren het er maar liefst drie. Het begon met een enerverende discussie over de aanpak van ganzen in Fryslân. Deze werd gevolgd door de behandeling van lichthinder door melkveestallen en de nieuwe landbouwagenda. Al met al een drukke dag voor Statenlid en landbouwwoordvoerder Riek van der Vlugt.

Ganzenaanpak
De aanpak van ganzen houdt de gemoederen in Fryslân al jaren bezig. Zowel boeren, jagers als natuurorganisaties zijn het er over eens dat er wat moet gebeuren. De schade door ganzen wordt namelijk steeds groter en het draagvlak onder de burgers kleiner. De vraag ‘hoe het probleem aan te pakken?’ is volgens Van der Vlugt waar het steeds op vast liep. “As PvdA fine wy it noch hieltiten skande dat it lanlik akkoard yn desimber sneuvele is. Neffens ús wie dat it meast helbere op dat stuit.” Toch kwam men afgelopen woensdag na een moeizaam debat tot een besluit. De belangrijkste uitkomst was dat er de komende twee jaar wordt gestart met een winterrustperiode van twee maanden waarna deze naar vier maanden gaat. Van der Vlugt: “Sjoch wer ’t jo de kommende twa jier tsjin oan rinne en bliuw sykjen nei ‘best practices’.”

Lichthinder
“Donkerte is in kearnkwaliteit fan Fryslân,” aldus Van der Vlugt. “Mar wy binne sa’n warber folkje dat de donkerte yn ’e knipe komt!” Het is daarom belangrijk om met het reduceren van lichthinder aan de slag te gaan. “It is in goeie saak om de ferantwurdlikens by it wurkfjild te litten. It moat gean om stimulearje net regulearje.” Daarnaast moet er volgens PvdA Fryslân verder gekeken worden dan melkveestallen. “Der moat in ynventarisaasje komme fan plakken wêr’t noch mear sprake is fan ljochthinder, bygelyks by bedriuweterreinen en boupleatsen.”

Landbouwagenda 2014-2020
PvdA Fryslân is uitermate tevreden over de nieuwe landbouwagenda. Deze is erop gericht om de landbouwsector op duurzame wijze economisch te laten ontwikkelen. Op deze duurzaamheid heeft de fractie altijd gehamerd. Kwaliteit vindt de PvdA belangrijker dan kwantiteit. Verder vroeg Van der Vlugt om verruiming van het budget voor biologische landbouw en benadrukte ze het belang van bodemgezondheid. “Oant no ta giet der mear oandacht nei de kwaliteit fan ’e loft en it wetter. Wy freegje de deputearre dêrom om mei in oanset te kommen om de kennis en kunde ûnder gebrûkers oer boaiemsûnens te fergrutsjen.”