“Den Haag, houdt de Friese zorg toegankelijk!”

Door Provinciale Staten op 17 oktober 2024

Statenlid Daan Olivier (PvdA) en Kamerlid Julian Bushoff (GroenLinks-PvdA) vinden de slechte toegankelijkheid van ziekenhuiszorg in Fryslân onacceptabel. Ze hebben daarom vragen gesteld aan gedeputeerde Kooistra (Gezondheid, BBB) en minister Agema (Volksgezondheid, PVV). De aanleiding is een nieuw rapport van Gupta Strategists, ‘Ten minste houdbaar tot…’. Hierin wordt duidelijk dat Fryslân voor grote uitdagingen staat op het gebied van genoeg zorgpersoneel, de financiële situatie van ziekenhuizen en de dekking van acute zorg.

In Fryslân is de situatie ernstig als het gaat om de bereikbaarheid van acute zorg. Door de sluiting van veel ziekenhuizen in de afgelopen vijftig jaar, komt de 45-minuten-norm voor ambulances steeds meer onder druk te staan. Dit geldt ook voor ziekenhuizen in Fryslân. Ondanks deze situatie willen ziekenhuisbesturen en zorgverzekeraars de ziekenhuizen van Sneek en Heerenveen samenvoegen tot één nieuw ziekenhuis in Joure. Bushoff wil van de minister weten hoe dit plan te verenigen is met de al slechte dekking van acute zorg in de provincie.

“Friese ziekenhuizen mogen niet tot de minst toegankelijke van Nederland gaan behoren”, zeggen Olivier en Bushoff. Ze willen dat er meer gespecialiseerd zorgpersoneel in Fryslân wordt opgeleid om het tekort aan medisch specialisten op te lossen. Daarnaast wijzen ze op de financiële gezondheid van de ziekenhuizen. Volgens Olivier en Bushoff mag dit niet leiden tot slechtere zorg voor onze inwoners.

“De beschikbaarheid, bereikbaarheid en kwaliteit van de zorg moeten gewaarborgd blijven, zowel provinciaal als landelijk. Iedereen heeft recht op goede zorg, ongeacht waar ze wonen,” aldus Olivier en Bushoff, “Dus Den Haag, zorg voor Fryslân!”.