Column Daan Olivier: ‘Naast Holwerd aan Zee staan als betrouwbare overheid’
Afgelopen weken is binnen de provincie druk gesproken over Holwerd aan Zee. De timing van commissie en een motie vreemd van JA21 en de PVV in Provinciale Staten verraste mij persoonlijk. Op dit moment wordt er namelijk door zowel de Noordelijke Rekenkamer, als door de Stichting Holwerd aan Zee, meerdere onderzoeken naar de haalbaarheid van de ‘natuurlijke variant’ onderzocht. Dit op basis van een amendement dat, mede door de inzet vanuit de PvdA, in februari 2023 door de provincie is aangenomen.
Sommige politieke partijen staan sceptisch tegenover Holwerd aan Zee en willen, met de motie vreemd, dat de provincie zich nu al hard uitspreekt tegenover een bijdrage in het beheer en onderhoud van het gebied. Maar juist dit feiten hebben we op dit moment nog niet op een rij. Als fractie zijn we van mening dat we eerst alle onderzoeken af moeten wachten, voordat we op basis van feiten een debat kunnen voeren over de rol die de provincie moet spelen in Holwerd aan Zee.
Voor de niet kenners: Holwerd aan Zee is een burgerinitiatief dat in 2013 is gestart vanuit een groep inwoners om de leefbaarheid van de regio te vergroten. Met een dijkdoorbraak wordt een getijdemeer gecreëerd, met een recreatieve en natuurlijke functie. Kortom, een positieve bijdrage aan de regionale economie en de natuur.
Tijdens een expertsessie in april gaf Hoogleraar Annemieke Robeek aan dat Holwerd aan Zee een voorbeeld is van democratische vernieuwing. De inwoners van een gebied zijn zelf aan zet om een positieve bijdrage te leveren aan hun regio. Wat de Partij van de Arbeid fractie betreft, past je daarin wat ons betreft een faciliterende rol.
Helaas kijken veel partijen in de Staten hier op dit moment anders tegenaan. Zo beargumenteren tegenstanders dat er al tien jaar wordt onderzocht en dat dit pure geldverspilling is. Het project zou megalomaan zijn en het draagvlak in de regio zou ontbreken.
De brieven die we de afgelopen weken als Staten binnen hebben gekregen, geven echter een heel ander signaal. Agrariërs, jongeren en inwoners van omliggende dorpen: allemaal vragen ze de provincie om naast Holwerd aan Zee te blijven staan. Samen aan zet om de regio te versterken. En neem daarbij in het achterhoofd dat als je werkt aan een baanbrekend project, dat nu eenmaal lang duurt. De fiets is ook niet in één dag uitgevonden en de Afsluitdijk is ook niet in twee jaar ontworpen.
Wat de PvdA-fractie betreft, moeten we als provincie luisteren naar de mensen in het gebied en tegelijkertijd op basis van de onderzoeken dit nu worden uitgevoerd bepalen of het initiatief daadwerkelijk haalbaar is. We moeten niet op basis van onderbuikgevoelens een discussie voeren, maar op basis van feiten. Dat is namelijk wat de initiatiefnemers van een faciliterende overheid moeten kunnen verwachten.
Wat ons betreft blijft de provincie naast Holwerd aan Zee staan en stellen we ons op als een betrouwbare en faciliterende overheid.
De motie vreemd van JA21, PVV, BBB, FvD en VVD om nu al te besluiten dat de provincie niet bijdraagt aan beheer en onderhoud is in de Statenvergadering van 24 april aangenomen. Naast de indieners steunden ook de ChristenUnie en de CDA de motie. In een reactie na afloop van het debat noemde Daan het “onbegrijpelijk wat hier is gebeurd. Na 11 jaar samenwerken, nu op basis van onderbuikgevoelens met een motie vreemd zo’n zwaar besluit nemen en niet het rapport afwachten. Zo ga je wat mij betreft niet met zo’n mooi project en een inwonersinitiatief om.”