Door Provinciale Staten op 6 juni 2024

Christa Oosterbaan pleit voor breed gedragen omgevingsvisie tijdens Provinciale Staten

Tijdens de Provinciale Statenvergadering van 29 mei sprak Christa Oosterbaan, woordvoerder Ruimte, over de startnotitie voor de herziening van de Friese omgevingsvisie. Ze benadrukte het belang van een omgevingsvisie die breed gedragen wordt door inwoners, ondernemers en belangenorganisaties. “Het is van groot belang dat deze nieuwe omgevingsvisie zo breed mogelijk gedragen wordt en met inspraak en betrokkenheid van vele Friezen wordt opgesteld,” aldus Oosterbaan.

‘Wij vinden wel dat Provinciale Staten niet pas weer helemaal aan het eind zijn mening over de omgevingsvisie kan geven, dat is te laat.’ Oosterbaan steunde daarom de motie van JA21 om Provinciale Staten tussentijds inspraak te geven bij het opstellen van de contourenschets voor de omgevingsvisie.

Oosterbaan sprak ook over de noodzaak van meervoudig ruimtegebruik, gezien de beperkte beschikbare ruimte en de vele ambities op het gebied van natuur, water, energie, klimaatadaptatie en woningbouw: ‘eerder hebben we al te horen gekregen dat wanneer we al onze ambities waar willen maken, we 1,8 keer het oppervlak van de provincie nodig hebben.’ Daarom moeten keuzes gemaakt worden, die pijnlijk kunnen zijn voor individuen of bepaalde sectoren. Dat maakt betrokkenheid en inspraak ook zo belangrijk.

Ze wees erop dat wettelijke kaders voor natuur, water, energie en klimaatadaptatie vaststaan en gehaald moeten worden. Daarnaast hebben alle partijen uitgesproken de woningnood aan te willen pakken, dit zal ook een impact hebben op onze ruimte en het landschap.

De PvdA wil daarom dat er meer ruimte komt om betaalbare woningen te bouwen in onze wijken en dorpen. Hierbij gaat onze voorkeur eerst uit naar ruimte binnen de steden en dorpen, om ons open landschap te beschermen.

Daarnaast wees Oosterbaan op het belang van het behoud en de versterking van het Friese landschap en vroeg om meer aandacht voor recreatie en natuurinclusieve landbouw in de omgevingsvisie. ‘Ons Friese landschap is zo prachtig, laten we hier zuinig op zijn en ons zeer bewust van zijn,’ benadrukte ze. Ze vroeg het College om de nota Landschap prominenter terug te laten komen in de uitwerking. Daarnaast wil de PvdA dat we inzetten op betaalbare, toegankelijke en kleinschalige recreatie.

Oosterbaan uitte ook haar zorgen over de onzekerheid van NPLG-gelden in het hoofdlijnenakkoord en riep het College op om zich in te zetten voor deze middelen in Den Haag. ‘Laten we hopen dat dit College er in Den Haag op aandringt deze middelen wel ter beschikking te stellen,’ zei ze.

Ze sloot af met een oproep voor meer menskracht om de woonopgave te realiseren en vroeg het College om een update over het Friese Woonplan. Voor 2030 liggen er de woondeals met aantallen en locaties per gemeente, maar wat doen we daarna? ‘Het is van groot belang dat we gezamenlijk optrekken en snel tot een breed gedragen invulling komen van de Friese woonopgave na 2030’, aldus Oosterbaan.