Statenpartijen: ‘Stuur Statenjacht naar Pride of regel geld voor Friese boot’
Het nieuws dat de Friese boot voor de Canal Parade tijdens Pride tussen wal en schip dreigt te vallen bij subsidieaanvragen, leidt tot onrust in de Friese politiek. Onder aanvoering van de PvdA stellen partijen in Provinciale Staten voor dat het Statenjacht de Friso naar de Pride in Amsterdam wordt gestuurd of dat de provincie een financiële bijdrage levert. De organisatie van de Friese Pride-boot loopt tegen kosten aan, maar kreeg nul op het rekest bij de gemeente Leeuwarden. De Leeuwarder D66-fractie overweegt daarom een motie in te dienen. Bij de provincie durfde de organisatie niet eens een aanvraag te doen nadat het provinciale regenboogbeleid in het water was gevallen.
Na vijf jaar vaart er deze zomer voor het eerst weer een Friese boot mee door de Amsterdamse grachten bij de Pride. Als het aan de PvdA, D66, GrienLinks en SP in Provinciale Staten ligt wordt dat het Statenjacht dat sinds 1954 het visitekaartje is van de provincie Fryslân. Volgens initiatiefnemer Jaap Stalenburg is het ‘te gek voor woorden’ dat het de organisatie zoveel moeite kost om de deelname rond te krijgen. “Na maanden wachten hoorden ze van Leeuwarden dat de gemeente niet bij wilde dragen, omdat het evenement niet in Leeuwarden was. Bij de provincie durfden ze niet eens meer aan te kloppen, na de historische fout van de Staten om geen regenboogbeleid meer te voeren en de geldkraan dicht te draaien.”
In februari besloot een meerderheid van Provinciale Staten geen regenboogbeleid meer te voeren. Het CDA en de ChristenUnie, die eerder nog voor de komst van regenboogbeleid stemden, hielpen het nu samen met de BBB en extreemrechtse partijen om zeep. Het leidde tot massale kritiek op de provincie van meer dan honderd Friese bedrijven en organisaties. De partijen onder aanvoering van de PvdA zien dit als een kans om wel wat te doen.
Mocht het Statenjacht niet ingezet kunnen worden, dan willen de partijen dat de provincie alsnog een financiële bijdrage levert. De Stichting Promo Gay Leeuwarden had niet aangeklopt bij de provincie, vanwege het eerdere regenboogbesluit, maar wat de partijen betreft gebeurt dat alsnog. “We vinden het heel zorgelijk dat organisaties niet meer het gevoel hebben bij de provincie terecht te kunnen. Dat moet anders,” aldus Stalenburg.
Wel steun uit Noardeast-Fryslân, motie in Leeuwarden
De organisatie heeft wel steun gekregen van de gemeente Noardeast-Fryslân, die zelfs de organisatie zelf had benaderd. De gemeente steunt de organisatie financieel en wil ook graag tien mensen leveren voor de boot. Volgens Andries Seefat van de Stichting Promo Gay Leeuwarden wil zelfs de burgemeester misschien wel mee. “Zo kan het dus ook. Waarom zou de provincie dat niet kunnen?”, aldus Stalenburg.
Hetzelfde geldt voor de gemeente Leeuwarden, volgens fractievoorzitter Julie Bruijnincx van D66 Leeuwarden. “We hebben een potje in de gemeenteraad om dit soort sympathieke initiatieven te ondersteunen. Het gaat om klein bier, dat moet toch te regelen zijn.” Ze deelt de frustratie van de organisatoren van de Friese boot. Het duurde drie maanden voordat zij te horen kregen dat de aanvraag niet was goedgekeurd, omdat het niet om een evenement in Leeuwarden ging. “Wat mij betreft hebben we in de gemeenteraad de kans om het goed te maken. Ik ga in gesprek met de andere partijen om te kijken of zij ook te hulp willen schieten,” aldus Bruijnincx.