Kalverfraude. We hebben het eerste landbouwschandaal van 2018 alweer te pakken. Melkveehouders frauderen op grootschalige wijze bij de registratie van vee, om daarmee op illegale wijze de melkproductie op te voeren. Boeren schrijven kalfjes toe aan oudere, melkgevende koeien, om de jongvolwassen koeien – van wie de kalfjes eigenlijk zijn – als niet-melkgevende vaarzen te behouden.
Ik las het nieuws voor het eerst op de website van vakblad Boerderij. Als ik nu zie welke commentaren er op die site vanuit de agrarische sector binnenkomen, dan is voor mij duidelijk dat een belangrijk deel van de landbouwsector nog steeds ontkent dat er een probleem is. Waar het, na eerdere berichtgeving over 45 frauderende bedrijven, door een LTO-bestuurder nog werd afgedaan als „in iedere sector zijn rotte appels”, kun je bij 2100 bedrijven niet meer ontkennen dat er echt iets helemaal fout is.
Biologische boeren
De landelijke en de provinciale overheden proberen ondertussen nog steeds samen met de sector, vertegenwoordigd door de LTO, te komen tot een duurzame landbouw die in balans is met de natuur. Ik vraag me langzamerhand af of de sector nog wel een betrouwbare gesprekspartner is. Als PvdA-Statenlid pleit ik ervoor om ons als provincie Fryslân volledig te richten op dát deel van de sector dat écht wil veranderen: de biologische boeren, de agrarische natuurverenigingen, de boeren met volledig grondgebonden bedrijfsvoering. Deze agrariërs mogen niet de dupe worden van zogenoemde collega’s die de sector een slechte naam bezorgen.
Juiste balans
Graag sluit ik me aan bij de analyse van ecologisch ondernemer Sjoerd Bonnema (Friesch Dagblad, 8 februari 2018). Hij zegt dat er verkeerde verdienmodellen liggen onder een deel van onze landbouw. Verdienmodellen gebaseerd op Europese subsidies, provinciale schadevergoedingen en een steeds intensiever gebruik van de grond. Kijk bijvoorbeeld naar de derogatie. De boeren hebben de kans gekregen zelf te zorgen dat de fosfaatgrenzen niet overschreden worden. Dat is ze niet gelukt. Een duurzame landbouw is wel in staat de juiste balans te bereiken. Geleidelijke afschaffing van de derogatie helpt hierbij.
Goede boterham
Laten we niet wachten op het volgende schandaal, maar inzien dat er echt iets moet veranderen. Laten we onze landbouw weer volledig in balans brengen met de natuur en alle overheidssteun stopzetten voor boeren die niet mee willen doen. Er zijn voorbeelden genoeg van agrariërs die een goede boterham verdienen met landbouw die de natuur voor de volle 100% respecteert. Hopelijk doorbreken we zo voorgoed de onheilspellende reeks landbouwschandalen en komt ook de grutto, de ware ‘Kening fan ‘e Greide’ weer in beeld.
Hetty Janssen
Woordvoerder Landbouw & Natuur
PvdA Steatefraksje
Hetty Janssen
Statenlid
Woordvoerder Landbouw, Natuur & Water